δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 16 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή υποστήριξε πως η «νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμο κάνει πόλεμο απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, τους φοροφυγάδες, την διαπλοκή, τα κατεστημένα της χώρας που δεν ήθελαν με τίποτα να προωθηθεί η ανάπτυξη των συντριπτικών μας πλεονεκτημάτων, θέλοντας να παρατείνεται το πελατειακό κράτος».

Ο τέως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και τόνισε πως έδωσε μάχη ενάντια στα ισχυρά συμφέροντα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια που άρχισε ο ίδιος και «έχει το χρέος και την ευκαιρία να εμπεδώσει στη χώρα την αυτοπεποίθησή της, να κτυπήσει την αδιαφάνεια, την αδικία, την φοροδιαφυγή, να εξασφαλίσει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με κοινές μετοχές και όχι σε βάρος του ελληνικού λαού».

Είναι λοιπόν οφθαλμοφανές ότι η πολιτική που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είναι η ίδια με αυτήν του κ. Παπανδρέου.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την ομιλία του ο αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τόνισε πως: «Η κυβέρνηση αυτή έχει συγκεκριμένη εντολή και περιορισμένη θητεία, έχει όμως και ιστορικές δυνατότητες».

Στην ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε καθαρά ότι: «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα, ταχύτατα και απόλυτα στοχευμένα για να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβατικού χαρακτήρα κομματικές αντιπαραθέσεις». Με άλλα λόγια, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ο κ. Βενιζέλος μας είπε ότι δεν έχουμε χρόνο για να ασκήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες και πρέπει να εκτελέσουμε άμεσα τις εντολές των δανειοδοτών μας… εάν αυτό δεν είναι κατοχή και στέρηση ελευθερίας, τι είναι;

Ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, προέκρινε ως τη μόνη λύση για τη χώρα και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος την περίοδο 2012 έως το 2018. Ο κ. Πάγκαλος είπε χαρακτηριστικά: «Απαιτούνται δημοσιονομικά πλεονάσματα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις πρωτογενείς δαπάνες και να φτάσουμε τους στόχους μας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι «Εκλογές πρέπει να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης» ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι «ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση δύο τεράστιων προβλημάτων: την απειλή της έσωθεν αναταραχής και ανομίας και την έξωθεν απειλή της αποβολής από την ευρωζώνη».

Ο Α. Λοβέρδος με τη σειρά του τόνισε πως: «Με την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δημιουργείται κλίμα ασφάλειας».

Ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα. Εύα Καϊλή ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

Η κ. Καϊλή τόνισε πως: «Θα ήταν πολύ σημαντικό να πάει (το ΠΑΣΟΚ) σε συνέδριο. Αν σε αυτό το συνέδριο πρέπει να κριθεί και ο πρόεδρος του κόμματος, είναι κάτι που δεν γνωρίζω αν θα τεθεί ως θέμα από τους συναδέλφους ή θα έχουμε τον χρόνο για κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα πρέπει να φοβόμαστε και τις εκλογές, γιατί θα κριθούμε και για όσα έχουν συμβεί». Ανέφερε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει απολογισμός και να αποδοθούν ευθύνες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για δημοψήφισμα.

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε από τη κυβέρνηση να προγραμματίσει, με πιο αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους, το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι πολίτες για τις εξελίξεις.

Από τον ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης παρατήρησε πως «το δίλημμα που αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να υποστηρίξουμε, είναι αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή θα επιστρέψουμε στο σκληρό πυρήνα του κράτους».

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε για άλλη μια φορά τη γνωστή θέση ότι ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στον «εκβιασμό» εξόδου από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να προτείνει μια συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ένα κατηγορώ στη νέα «τριμερή διακυβέρνηση» και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εκβιάζει το λαό «να αυτοκτονήσει για την συμφωνία - κουρελόχαρτο» της 26ης Οκτωβρίου που ακυρώθηκε και θα αντικατασταθεί, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Λουκά Παπαδήμο μια συγκεκριμένη τοποθέτηση αν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον κ. Παπανδρέου η οποία οδηγεί σε απόγνωση τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, οι στόχοι που κρύβονται πίσω από τη διαμόρφωση της συγκυβέρνησης είναι: «Η προώθηση νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας».

Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε πως: «Καμία νομιμοποίηση δεν έχει η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου για να επιβάλει νέα μέτρα και νέα δανειακή σύμβαση».

Σταθερή φαίνετε να είναι η θέση του βουλευτή της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση όπως δήλωσε χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια.
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει προβληματισμός για τον βουλευτή.

Σκεπτικισμός υπάρχει όμως και για τις έντονες δηλώσεις του βουλευτή. Γεγονός είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει επισήμως επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά – επίσης γεγονός είναι ότι – κάλεσε χθες τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να υπερψηφίσουν τη κυβέρνηση Παπαδήμο.

Ο κ. Καμμένος πάντως είχε, χθες – στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, κατά την οποία φέρεται να του είπε πως «τον στηρίζει, παραμένει μαζί του, δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να ψηφίσει τη νέα κυβέρνηση».

Κατόπιν τούτων είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και διαγραφής του, αν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν παρέμβει μεσολαβητικά, προκειμένου να βρεθεί μία μέση λύση.

Στη διαγραφή του Σωτήρη Χατζηγάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις δηλώσεις του σήμερα το πρωί για «ακροδεξιά σταγονίδια μέσα στη ΝΔ που με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».

Σύμφωνα με αυτά που λέγονται σε πηγαδάκια στη λεωφόρο Συγγρού, ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην υπουργός, είχε εδώ και καιρό δοκιμάσει τις αντοχές και τις ανοχές της ηγεσίας της ΝΔ, την οποία, πολλές φορές είχε αμφισβητήσει, καλώντας την να επιδείξει μια πιο συναινετική λογική απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηρίστηκα δήλωσε ο Σ. Χατζηγάκης ότι: «Η ΝΔ του κ. Σαμαρά από μεγάλο και πολυτασικό κόμμα κατάντησε ένα μικρό απολειφάδι τύπου Πολιτικής Άνοιξης. Δεν ξέρω αν είναι δικαίωμά του, λυπάμαι, όμως, γιατί μια παράταξη που υπηρετώ 37-38 χρόνια κατάντησε έτσι στα χέρια του κ. Σαμαρά».

Κλείνωντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, και οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, απαιτούνται εντονότερες και ταχύτερες πρωτοβουλίες, αλλά και πιο τολμηρά βήματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η κρίση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και εθνική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τον σεβασμό του και την εκτίμησή του για την προσφορά την προηγούμενη διετία, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και την ελπίδα του για μια γόνιμη πορεία της νέας κυβέρνησης. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι βεβαία γιατί ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε τον κ. Παπανδρέου και όχι τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου