δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 15 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος, χθες, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική της χώρας: «αν ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και με συνείδηση των δυσκολιών δουλέψουν με αποφασιστικότητα».

Ο κ Παπαδήμος χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση από όλες τις πτέρυγες της βουλής όταν είπε: «Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται», ενώ επεσήμανε επανειλημμένως ότι «η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα».

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κύριο – κι εγώ ελπίζω όχι το μοναδικό – έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές.

Ως άμεσες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός έθεσε την εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα και τους εταίρους για την κατάρτιση της νέας σύμβασης, καθώς και την υπογραφή της σύμβασης έως το τέλος του έτους, όπως και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν: όπως το νέο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαίσιου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στις νέες συνθήκες, με βάση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Στον άμεσο έλεγχο των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για φοροφυγάδες προχωρά ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα και να εντοπιστούν τάχιστα οι περιπτώσεις για τις οποίες θα σχηματιστούν δικογραφίες.

Ήδη ο Εισαγγελέας έχει αποστείλει τόσο στην ΦΑΕ όσο και στην ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων αίτημα προκειμένου να του αποστείλουν λίστες με εταιρίες που οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ.

Όπως είναι γνωστό ο κατάλογος που εστάλη στον Εισαγγελέα από το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει 14.700 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Το συνολικό χρέος, φυσικών και νομικών προσώπων, στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι φθάνει τα 41 δισ ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών φθάνει τις 900 χιλιάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμο είναι το μισθολόγιο και οι τεράστιες δαπάνες του δημόσιου τομέα. Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο ορίζει τον χαμηλότερο εισαγωγικό μισθό των υπαλλήλων στο Δημόσιο τομέα, δηλαδή αυτόν του βαθμού ΣΤ της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στα 780 ευρώ.
Με βάση το ποσό αυτό οι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών διαμορφώνονται αφού πολλαπλασιαστούν με επιμέρους συντελεστές, οι οποίοι φτάνουν έως το 1,4 για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο μισθός αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, λοιπόν, οι διατάξεις του νέου μισθολογίου στοχεύουν στην περαιτέρω «εκλογίκευση» – όπως χαρακτηρίζεται – του ισχύοντος συστήματος αμοιβών για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης.


Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο:
α) Ενσωματώνει στο βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.
β) Υιοθετεί ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και συνεπώς, συνδέει πλέον το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό.
γ) Καταργεί τα κάθε είδους επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις και προσδιορίζει τα επιδόματα που θα καταβάλλονται, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής τους.
δ) Καταργεί την οικογενειακή παροχή (συζύγου) για τους έγγαμους υπαλλήλους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παροχή για τα τέκνα τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία του υπαλλήλου.
ε) Αυξάνει σημαντικά το επίδομα θέσης ευθύνης με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον κινήτρου για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης από τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
στ) Προβλέπει τη χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.
Επιπλέον, προβλέπεται, αντί του ανωτέρω κινήτρου, η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων για τους υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες, που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων ή την είσπραξη δημοσίων εσόδων, καθώς και στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την επιθεώρηση ή τον έλεγχο υπηρεσιών και λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον έχουν πετύχει την υλοποίηση των προβλεπόμενων στόχων σε ποσοστό άνω του 90%.
ζ) Προβλέπει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων, με αμοιβή, η οποία καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική απόφαση, θέτοντας ως ανώτατο όριο ωρών τις είκοσι (20) μηνιαίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ώρες υπερωρίας μπορεί να φτάσουν τις 60 ή 50 ώρες, κατά μήνα, ανάλογα την περίπτωση.

Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, όλοι ακούμε κατά καιρούς δηλώσεις από διάφορους πολιτικούς ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε περίοδο πολέμου και πολλοί από εμάς ίσως θεωρούν τέτοιες δηλώσεις υπερβολικές. Γεγονός πάντως είναι ότι, στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της - τη Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση ή (CDU), η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε χθες ότι με την κρίση του χρέους, «η Ευρώπη διέρχεται ίσως την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στη διάρκεια του συνεδρίου που διεξάγεται στη Λειψία, στην πρώην ΓΛΔ, η Merkel υπογράμμισε ότι: «Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η καγκελάριος, η οποία ηγείται της Γερμανίας από το 2005, δήλωσε επίσης ότι: «Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της». Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια ιστορική δοκιμασία» και το θέμα είναι «να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο με αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση», συνέχισε στην ομιλία της, μεγάλο μέρος της οποίας είχε επίκεντρο την Ευρώπη.

Ενώπιον χιλίων συνέδρων της CDU που συνεδριάζουν μέχρι και σήμερα, η Merkel, η οποία κατέχει έναν ρόλο κλειδί στη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, επέμεινε στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη» διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη».

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και ένδεκα χρόνια της CDU.

Τέλος, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στις εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα της Ιταλίας επειδή παρατηρούνται παράλληλες και παρόμοιες εξελίξεις και στη χώρα μας. Στις δηλώσεις του μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο κ. Μάριο Μόντι, τόνισε ότι: «Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης, θα πρέπει να φθάνει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, μέχρι την άνοιξη του 2013».

Ο σεβαστός οικονομολόγος εξήγησε, επίσης, ότι: «είναι σαφές ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει, όποτε νομίζει, ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει, πλέον, της εμπιστοσύνης του. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτάκτου ανάγκης, και ο καθορισμός μιας νέας ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι υποχρεώσεις, που, αν ορισθεί μια πιο περιορισμένη διάρκεια, θα αφαιρούσαν αξιοπιστία από την κυβέρνηση». Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι παρόμοιο λεξιλόγιο χρησιμοποιήθηκε και από τον κύριο Παπαδήμο στην ομιλία του χθες ο οποίος δεν ανάφερε ούτε μια φορά την 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης αλλά επανέλαβε ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας να σώσει τη χώρα όσο χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου