δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 14 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα στις 7 το απόγευμα αρχίζει ,στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και την Τετάρτη, οπότε και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή προς τη νέα κυβέρνηση. Στη συζήτηση μπορούν να συμμετέχουν πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός θα έχει νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, μια σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κεντρικό σημείο των οποίων θα είναι η προώθηση όλων των ενεργειών και όρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης.

Κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει έναν μαραθώνιο συσκέψεων για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, από τις 9 το πρωί ο κ. Βενιζέλος έχει μια σύσκεψη με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό του 2012 στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό να έχει ψηφισθεί έως το Μάρτιο, δίχως βέβαια να γνωρίζει αν θα υπάρχει η ίδια κυβέρνηση ως τότε μια και υποτίθεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2012 θα έχουμε εκλογές. Στο νέο φορολογικό θα προβλέπονται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατάξεις που θα οδηγούν στην εφαρμογή ενός καθολικού «Πόθεν Έσχες» για όλους τους φορολογούμενους, περικοπές στις φοροαπαλλαγές, μέτρα για την απλοποίηση της φορολογίας των επιχειρήσεων ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πακέτο δεν θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων.

Για όσους ακροατές αποθύμησαν τα στελέχη της τρόικας, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να αναφέρω πως επανέρχονται σήμερα στην Αθήνα οι αγαπητοί ελεγκτές μας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την έναρξη υλοποίησης του νέου δανειακού προγράμματος, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της εβδομάδας, με βάση τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, όσο αφορά το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της 6ης δόσης.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέρος της τρόικα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως επίσης «ισχύει ακόμη» η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις.

Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα σήμερα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή που συνέταξε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και με την πρόταση, ή επιβολή – αν θέλετε – δράσεων που κρίνει ως απαραίτητες. Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο την ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έστειλε το Σάββατο επιστολές στα μέλη της κυβέρνησης με τις προτεραιότητες ανά υπουργείου που προκύπτουν από το αναθεωρημένο πρόγραμμα στήριξης, τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την έκτη δόση και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος των επιστολών αυτών είναι να διευκολυνθεί η σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων και η άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης.

Παρ’ όλο που υπάρχουν διάφορες δηλώσεις ότι η Ελλάδα ίσως να είναι ο λόγος για τον οποίο ίσως καταρρεύσει το ευρώ – με μια συμμετοχή που είναι μόλις στα 3%, φανταστείτε πόσο βαρυσήμαντη θα ήταν για το ευρώ η καταστροφή της Ιταλικής οικονομίας η οποία συμμετέχει με 25% στην ευρωζώνη. Όλοι γνωρίζουμε τις ατασθαλίες του πλέον πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας,
Silvio Berlusconi αφού ο οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Mario έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων για να συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου

H ψήφος εμπιστοσύνης από την Βουλή και τη Γερουσία, μπορεί να δοθεί μέχρι την Πέμπτη.

Ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης».

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού Προέδρου, Ναπολιτάνο, ολοκληρώθηκαν με την συνομιλία που είχε με τον γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντροδεξιά θέλει μία κυβέρνηση η οποία θα απαρτίζεται μόνο από τεχνοκράτες.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο κεντρώος «τρίτος πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, την άνοιξη του 2013, ενώ ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επισήμανε ότι «περιμένει να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για να εκφραστεί οριστικά».

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την ανάθεση εντολής στον ευρωπαίο πρώην επίτροπο Μάριο Μόντι για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης, και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Εδώ θα ήθελα απλά να αναφέρω ότι είναι περίεργο ότι όλες οι εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ιταλία και στην Ελλάδα γίνονται παράλληλα και έχουν ομοιότητες οι οποίες παραπέμπουν σε κάποια μελέτη και κάποιο κεντρικό σχεδιασμό.

Επίσης «περίεργο» γεγονός θα έλεγα πως είναι ή έκφραση ανησυχιών για το μέλλον του ευρώ από την Αγγλία όπου ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι μια κατάρρευση του ευρώ θα ήταν "καταστροφική" και κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει γρήγορα για να υποστηρίξει το ενιαίο νόμισμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλερ τόνισε στην τηλεόραση του BBC ότι: «Υπάρχουν πολύ δύσκολες και πολύ επώδυνες επιλογές για τη σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος. Εάν το ενιαίο νόμισμα κατέρρεε αυτό θα ήταν καταστροφικό» και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως σημαντικό για το ενιαίο νόμισμα, εάν θέλουν να διατηρηθεί, να διαθέσουν η Ευρώπη και οι θεσμοί της όλες τους τις δυνάμεις για να το υποστηρίξουν».

Σε ένα άλλο σημείο τόνισε ότι δεν υποτιμάει «τη δυσκολία αυτού, ούτε το τεράστιο πρόβλημα που αποτελεί για τη Γερμανία μια τέτοια δέσμευση. Όμως, από την άλλη πλευρά, εάν το ευρώ κατέρρεε, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Γερμανία».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε την ανάγκη για έναν «ισχυρό δημοσιονομικό συντονισμό, παράλληλα με τη νομισματική ένωση και για μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Μπλερ, υπάρχουν βέβαια ενδείξεις ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα τεράστιο οικονομικό συμφέρον όσο το ευρώ είναι αδύναμο, δε συμμετέχει στο ευρώ, οπότε είναι λογικό να μη θεωρούνται και απολύτως ειλικρινείς οι δηλώσεις Μπλερ.

Αναμένοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ομογενής Εργατικός Ομοσπονδιακός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς οργάνωσε ένα φόρουμ στην Αδελαΐδα στο οποίο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ δήλωσε ότι: «Η θέση της Αυστραλίας παραμένει αμετάβλητη όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την αναγνωρίζει μόνο με το όνομα FYROM και η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί έως ότου οι δυο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου