δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 11 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, o Λουκάς Παπαδήμος επιβεβαίωσε λοιπόν το γεγονός ότι έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στα πολιτικά δρώμενα και ότι πετυχαίνει τους στόχους. Έτσι, συμφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ να ορίσουν τον Λουκά Παπαδήμο ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό ως που να εκλεχθεί η επόμενη κυβέρνηση από τον λαό στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου· δηλαδή σε περίπου τρείς μήνες από τώρα. Η ορκωμοσία του 11ου Πρωθυπουργού, θα γίνει λοιπόν σήμερα, στις 11 11ου 2011… ίσως και να είναι συμβολικό αυτό.

Ας γνωρίσουμε όμως τώρα ποίος είναι ο κ. Παπαδήμος και ποία ήταν η πορεία του ως τώρα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το άτομο το οποίο κλήθηκε να αναλάβει «το τιμόνι της χώρας» σε αυτήν την ιστορικά τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή.

Ο κ. Παπαδήμος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, με οικογενειακή καταγωγή από τη Δεσφίνα Φωκίδας. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο έλαβε το πτυχίο διδάκτορα στα Οικονομικά.

Από το 1975 μέχρι το 1984 υπήρξε καθηγητής Οικονομικών στο επίσης παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίοδο (1975 μέχρι το 1984) εργάστηκε και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η γνωστή Federal Reserve Bank.

Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1985-1988 και 1991-1994), ενώ συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση «Efficiency, Stability and Equity», και στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Παράλληλα, από το 1985 μέχρι το 1993, κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992).

Διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 1993 και ανέλαβε διοικητής τον Οκτώβριο του 1994. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Από το 2002 έως το 2010 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά την αποχώρησή του ορίστηκε άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο έχουν επικεντρωθεί σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΝΔ πρότεινε τους κ.κ. Σταύρο Δήμα, Γιάννη Μουρμούρα, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που θα παραιτηθεί από βουλευτής, για τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση.

Τα ονόματα αυτά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την τελική απόφαση για την συμμέτοχη των ατόμων αυτών στη νέα κυβέρνηση θα την έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, επικυρώνοντας έτσι την ηγετική και ανεξάρτητη λειτουργία του.

Η ΝΔ διευκρινίζει, πάντως, ότι πρόκειται για προτάσεις συμμετοχής και όχι για διαπραγμάτευση, ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Προσθέτει ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα υπουργεία, ούτε το αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων. Αυτά είναι θέματα για τα οποία θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στην πρώτη του δήλωση του, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι «Τα προβλήματα θα λυθούν με ενότητα, συνεννόηση και σύνεση", τονίζοντας ότι δεν έθεσε όρους προς κανέναν πολιτικό αρχηγό, υπονοώντας βέβαια ότι οι σχετικές δηλώσεις του πρών, πλέον, πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ήταν ψευδές όπως πολλά άλλα που δήλωνε ο κύριος Παπανδρέου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της επιλογής του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα κυβέρνηση και κάλεσε – θα έλεγα – οι μεταρρυθμίσεις να έχουν «την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών δυνάμεων» και πρόσθεσε ότι «Η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία».


Η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την ικανοποίηση τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζοντας την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον καθηγητή Λουκά Παπαδήμο.

Προσωπικά εκτιμώ πως η απόφαση για την επιλογή του κ. Παπαδήμα ήταν αποφασισμένη από την αρχή της διαδικασίας και όλα τα ονόματα που προτάθηκαν ως εναλλακτικές επιλογές, προτάθηκαν μόνο για το θεαθέν. Πραγματικά σέβομαι την ως τώρα πορεία του κ. Παπαδήμα, με ανησυχεί όμως και το γεγονός ότι ο άνθρωπος ο οποίος ίσως διασώσει την Ελλάδα είναι ένας πετυχημένος τραπεζίτης ο οποίος υπηρέτησε με επιτυχία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ίσως έχει ως πρώτο στόχο την επιβίωση αυτού του συστήματος. Ας αναρωτηθούμε λίγο τι θα γίνει εάν ο κ. Παπαδήμος ελευθερώσει την Ελλάδα από τα «χρηματοπιστωτικά δεσμά» στα οποία υποκύπτει η Ελλάδα και η Ελληνική κοινωνία. Ίσως, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, η Ελλάδα για άλλη μια φορά να γράψει πολιτική ιστορία «παντρεύοντας» πλέον επίσημα την πολιτική με την οικονομία.

Σε αυτό το πνεύμα επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις τις τεράστιες, αλλά και «επώδυνες» προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν στην Ελλάδα το 2010 και 2011 και, πολύ φοβάμαι – Χρήστο και αγαπητοί ακροατές – αυτές οι οικονομικά «επώδυνες» προσπάθειες θα συνεχιστούν και το 2012 διότι η Επιτροπή διαπιστώνει «σταδιακή τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το τελευταίο τρίμηνο του 2012», προβλέποντας πως η ανάκαμψη θα αναζωπυρωθεί το 2013. Η Επιτροπή τόνισε μάλιστα ότι «Το 2011 είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας» – και εννοείται πως για να υπάρχουν προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας το 2013, υπολογίζεται πως η πορεία στο 2012 θα είναι σταθερή· δηλαδή όπως είναι τώρα.

Η έκθεση αναφέρει ότι «Φέτος, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, περισσότερο από ότι το 2010, κατά 5,5%». Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, οφείλεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις πολύ περιοριστικές συνθήκες δανειοδότησης.

Επιπλέον, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι νέες ρυθμίσεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο, είναι πιθανό να αυξήσουν την ανεργία πάνω από το 18% το 2012. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας είναι ήδη στο 18,4%.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη της τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα έχουν άμεση επίπτωση στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα από το 2012 και έπειτα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει στάσιμο μέχρι και το 2012, ενώ η ανάπτυξη για το σύνολο του 2012 προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 0,5%. Εν συνεχεία, το 2013, αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμούς της τάξης του 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου