δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 10 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών είναι αποκλειστικά η επιλογή του νέου Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι το εξής. Πέρα από ανίκανοι να κυβερνήσουν τη χώρα οι πολιτικοί μας είναι ανίκανοι ακόμα και να παραιτηθούν. Βάση συντάγματος, το οποίο δε φαίνεται να σέβεται κανείς από του εμπλεκόμενους πολιτικούς, πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός επειδή υπήρξε σχετική συμφωνία με την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρόλο που έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Εάν και όποτε τελικά παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Απ’ όσα δείχνουν όλες οι πληροφορίες και όλα τα ρεπορτάζ που έχω διαβάσει οι μόνοι που δε θέλουν εκλογές στη χώρα είναι ο κ. Παπανδρέου και οι Ευρωπαϊκοί εταίροι μας. Γιατί; Επειδή η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα έχει μια καθαρή και νωπή εντολή: Να σταματήσει η όποια κυβέρνηση το πλιάτσικο που γίνεται από το κράτος στους πολίτες και να τιμωρήσει επιτέλους τα άτομα τα οποία έχουν καταληστέψει τη χώρα είτε μη πληρώνοντας τους φόρους που έπρεπε να πληρώσουν, υπεξαιρώντας δημόσιο χρήμα, ή προσδιορίζοντας έναν μεγάλο αριθμό «εκλογικά σημαντικών» ατόμων σε εικονικές θέσεις εργασίας με πραγματικές και πολύ υψηλές αμοιβές. Ο λόγος για τον οποία βέβαια καμία από τις περασμένες κυβερνήσεις δε τιμώρησε κανέναν, είναι ό ίδιος για των οποίο δε δημοσιεύεται κατάλογος που αναφέρει ονομαστικά 14.700 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα.

Εφόσον λοιπόν, όπως αναφέραμε αναλυτικά προχθές, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 είναι μόλις 17,1 δισ. ευρώ και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 41 δις., ποίος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν λαμβάνονται μέτρα για να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους γνωστούς οφειλέτες, αφού έτσι θα υπάρξει ένα πλεόνασμα της τάξεως των 13,9 δις. Ευρώ. Γιατί δε γίνεται αυτό; Γιατί αντί αυτού η παρούσα όπως και οι περασμένες κυβερνήσεις επιλέγουν να εξαντλούν οικονομικά τον λαό που τους ανέδειξε;

Το μόνο λογικό συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς είναι ότι: Πολλοί – αν όχι όλοι – από τους κυβερνόντες και τα δικά τους άτομα είναι αυτοί οι οποίοι φαίνονται στον περιβόητο και επτασφράγιστο κατάλογο που αναφέρει ονομαστικά 14.700 οφειλέτες. Παρακαλώ σε αυτό το σημείο να φανταστείτε λίγο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, την πολιτική βόμβα που θα σκάσει, εάν η οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση υπάρξει πραγματικά αντικειμενική και τεχνοκρατική και εάν εισπράξει αυτές τις οφειλές. Το γεγονός ότι όλες οι ενέργειες που γίνονται τώρα για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης δε προβλέπονται από το σύνταγμα και έτσι θα πρέπει να υπάρξει μια αναθεώρηση του συντάγματος από τεχνοκράτες και προφανώς θα ήταν το τέλος του παρόντος πολιτικού συστήματος και της παρούσας εξουσίας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι γιατί κωλυσιεργεί το παρόν πολιτικό σύστημα στο να επιλέξει τον επόμενο Πρωθυπουργό και την επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που μας δίδονται, αναβλήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για σήμερα το πρωί στις 10. Είχε προηγηθεί η αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο ο οποίος κατήγγειλε ότι παίζονται παιχνίδια πολιτικής τακτικής από τους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα ώρες και τους κατηγόρησε ότι παρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα παιχνίδια αυτά· χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες παραπέμποντας στη Προεδρία της Δημοκρατίας για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος Πρωθυπουργός σήμερα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος στον οποίο έγινε μόλις χθες το βράδυ στις 10 μια επίσημη πρόταση για τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης την οποία και φαίνεται να αποδέχτηκε θέτοντας τέσσερεις όρους.

Οι όροι Παπαδήμου λέγεται πως είναι οι εξής:

- Υπογραφή και των δύο μεγάλων κομμάτων στο έγγραφο των δεσμεύσεων που ζήτησε το Eurogroup, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

- Μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

- Το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει μεγαλύτερο βίο και πέρα από την 19η Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνάντηση τους τη νύχτα της περασμένης Κυριακής.

- Ο κ. Παπαδήμος δεν θέτει θέμα αλλαγής του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα, πάντως, με αναμφισβήτητες δημοσιογραφικές πηγές, η ΝΔ δε σχολιάζει αυτούς τους όρους επειδή θεωρεί πως οι όροι αυτοί δεν είναι πραγματικά του κ. Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από τον κύκλο του κ. Σαμαρά, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον κ. Παπαδήμο ο οποίος αρνήθηκε να έχει ζητήσει κάποιους όρους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για σήμερα το πρωί στις 10 είναι ήδη καταδικασμένη να φτάσει σε αδιέξοδο εάν τελικά ο κ. Σαμαράς δε μπορέσει να αποδεχθεί τους όρους που φαίνεται να έθεσε ο κ. Παπαδήμος.

Προσωπικά, πάντως, θεωρώ περίεργο το γεγονός ότι κάποιος, με τη σοβαρότητα που διακρίνει τον κ. Παπαδήμο, συμφωνεί να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο με δυσβάσταχτα μέτρα χωρίς να θελήσει να κάνει κάποια αλλαγή στο υπάρχον οικονομικό επιτελείο.

Επειδή αναφερθήκαμε επανειλημμένως στην πολιτική που επικρατεί στην Ιταλία η οποία επίσης περνάει από μια πολιτικό-οικονομική κρίση, θα ήθελα να αναφέρω πως ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι "ή θα σχηματιστεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η Βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια". Γεγονός το οποίο θα έπρεπε, βάση Συντάγματος, να έχει γίνει και από τον κ. Παπούλια στη χώρα μας.

Ο
Napolitano πρόσθεσε ότι: «δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει παραίτηση», ενώ ο σημαντικός νόμος οικονομικής σταθερότητας «θα εγκριθεί εντός ολίγων ημερών από το Κοινοβούλιο». Ο Ναπολιτάνο κατέστησε ακόμη σαφές ότι «αν καταστεί αναγκαίο θα μπορέσουν να υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα». Το μήνυμα, λοιπόν, έχει παραλήπτες τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7% σήμερα.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είχαν αναγκαστεί να ζητήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ όταν τα κόστη του δανεισμού τους είχαν φθάσει σε τέτοια επίπεδα.

Σύμφωνα δήλωσε χθες στη Λισαβόνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί να ενισχυθεί.

Ο Γιούνκερ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί βοήθεια που θα ξεπερνά τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ», ποσό που δόθηκε τον Μάιο στη χώρα στο πλαίσιο διάσωσής της.

Επίσης ο πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Δεν θα υπάρξει ποτέ ευρώ χωρίς την Πορτογαλία» και ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της Πορτογαλίας».

Αναρωτιέμαι γιατί δε κρατάει μια παρόμοια στάση οποιοσδήποτε έλληνας ηγέτης.

Η αποστολή της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να αποφασίσει για την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Πορτογαλία, ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πάσος Κοέλιο είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να ζητήσει «προσαρμογές» και μεγαλύτερη «ευελιξία» στο οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμόσει. Πράγμα το οποίο επίσης δεν έγινα από την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας.

Από τη μεριά του, ο Γιούνκερ διευκρίνισε πάντως την Τρίτη ότι: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για επαναδιαπραγμάτευση των ποσών, των στόχων ή των χρονοδιαγραμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου