δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 09 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, το ρεπορτάζ μου σήμερα αφορά αποκλείστηκα τα γεγονότα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μια και αφοσιώσα όλη μέρα χθες μέχρι αργά το βράδυ για να παρακολουθήσω από κοντά το μαραθώνιο συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Ενώ έγκυρες πηγές πληροφοριών ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, προέκυψε νέα δυστοκία και ονόματα πολιτικών προσώπων φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνα του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του Απόστολου Κακαλαμάνη. Ο κ. Πετσάλνικος, πάντως, διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός όταν τον ρώτησα βγαίνοντας από τη Βουλή,.

Πιστεύω πως γύρω στις 10:30-11:00 θα μάθουμε το όνομα του πρωθυπουργού. Το επικρατέστερο όνομα αυτή τη στιγμή είναι αυτό του καθηγητή Βασίλειου Σκουρή, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας για τη νέα κυβέρνηση – θα παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και τα μέλη της κυβέρνησής του, θα ανακοινωθούν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, και θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση από την Βουλή των Ελλήνων. Είμαι βέβαιος πως θα ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης επειδή αργά τη νύχτα χθες έκανε εντύπωση η δήλωση του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος – εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος του – ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «θα είναι εύελπις»… γεγονός το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θα είναι νέος ή θα είναι ελπιδοφόρος. Σε μία συζήτηση μαζί με εμάς, τους δημοσιογράφους, γύρω στις 01:30 το πρωί, κ. Σαμαράς μας διαβεβαίωσε επίσης ότι δε πρόκειται να συμμετάσχει κάποιος βουλευτής της ΝΔ στην κυβέρνηση που θα προκύψει σήμερα.

Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι χθες, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ήταν εντατικές οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και μεταξύ του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης. Αναφέρεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε διαφορετική θέση όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου.

Το ίδιο σκηνικό παρατηρήθηκε και στο στρατόπεδο της ΝΔ, ακόμα και στο στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, καθώς καταγράφονται επίσης διαφορετικές τάσεις για το εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει ή όχι με πολιτικά πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα που σχηματίζεται.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» δεν θέλησε όμως να μπει «σε μια ονοματολογία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους όρους που έθετε η ΝΔ ως προς τη μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στο νέο σχήμα, ούτε με τον αυστηρό ορισμό της 19ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών.

Το μείζον θέμα το οποίο έχει, όμως, προκύψει είναι η ρητή απαίτηση των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά αξιόπιστες πληροφορίες, η ΝΔ βρισκόταν σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος για γραπτή δέσμευση, ή να γίνει αποδεκτός με την ευρύτερη του ερμηνεία· δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Αντικατοπτρίζοντας την αίσθηση που επικρατεί στον κόσμο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές. ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε χθες το απόγευμα θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ρητή δέσμευσή του για εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών πρέπει να αρκεί.

Ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει 'αναπόφευκτη' η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία».

Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι χωρίς τις γραπτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά «δεν θα υπάρξει 6η δόση».

«Αισθανθήκαμε ότι η μονομερής ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, γιατί αυτό έθεσε εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης, που ελήφθησαν προς όφελος της Ελλάδας, για χάρη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» είπε ο επίτροπος Ρεν και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε ότι τώρα είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ο τρόπος για να γίνει αυτό, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι βέβαια μέσω γραπτής δέσμευσης, σε χαρτί, συν συγκεκριμένες πρότερες δράσεις ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Περαιτέρω διευκρίνιση ήρθε από τον εκπρόσωπο Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι γραπτές δεσμεύσεις που απαιτεί ο επίτροπος ζητούνται τόσο από τον πρόεδρο της νέας κυβέρνησης αλλά και από «τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, όπου εδόθησαν πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.»

Στις δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν απάντησε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Μετά την εικόνα νέας εμπλοκής που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και του ιδίου, ώστε να βρεθεί λύση.

«Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παρομοιάσει τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με αποτυχημένο προξενιό, προσθέτοντας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος: «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πας κουμπάρος;».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση, το οποίο άφησε ανοιχτό.

Η ΔΗΣΥ, είπε η κυρία Μπακογιάννη, πίστευε εξαρχής και πιστεύει στην αναγκαιότητα μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και θα υποστηρίξει, με την ψήφο της και κάθε άλλο τρόπο, ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν ξέρω για ποια κυβέρνηση μιλάμε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει το απόγευμα ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά την -πέραν της μιάμισης ώρας- συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο κ. Κακλαμάνης είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν απάντησε ο ίδιος, διαψεύδοντας σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η «ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ».

Το βράδυ υπήρξε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Παναγιώτη Ρουμελιώτη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου