δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 08 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου αναφέρεται ότι «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν τελικά οι χθεσινές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαρά».

Επίσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα τόσο για το πλαίσιο της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης – θέμα το οποίο είναι πιο σημαντικό από το πρόσωπο – όσο και για το πρόσωπο το οποίο τελικά θα ηγηθεί του νέου σχήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διευκρινιζόταν ότι η συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού "είναι πιο κοντά", σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας. Οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς φαίνεται λοιπόν να συμφωνούν στο πρόσωπο αλλά να διαφωνούν στο προγραμματισμένο έργο της προσωρινής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν αναμενόταν να ληφθεί κάποια απόφαση για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοίνωση νωρίτερα πως ο Ευ. Βενιζέλος είχε «μια θετική και παραγωγική συζήτηση» με τον Όλι Ρεν, «υπό το φως των προσφάτων εξελίξεων στην Ελλάδα».

Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την επίτευξη συναίνεσης στην Αθήνα. Η εκπρόσωπος του
State Department, Victoria Nuland, αναφερόμενη στις εξελίξεις στη χώρα μας, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουν καταλήξει σε «πολιτική συμφωνία» για να βαδίσουν μπρος τα εμπρός και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει γρήγορα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά στο όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει αλλά και ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε χθεσινή δήλωση του ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου του έκανε πρόταση να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, την οποία και απέρριψε.

Σε αυτή τη δήλωση, κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό «για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση».

Επίσης στη δήλωσή του, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση του κ. Παπανδρέου και τον ευχαρίστησε γι αυτό.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε και εξήγησε τους λόγους της στάσης του σχετικά με την εύρεση μίας προσωρινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του». Και συνέχισε τονίζοντας: «Η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία».

Ο κ. Παπανδρέου επίσης διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση που θα προκύψει με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως θα υπάρξουν νέα μέτρα και η εκτέλεση αυτών των νέων μέτρων θα είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης… όποια και να είναι αυτή.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ξεχάσαμε να αναφερθούμε στο γεγονός ότι η λίστα φοροφυγάδων που έχει καταρτιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στα χέρια των Οικονομικών Εισαγγελέων, για περιπτώσεις που τα βεβαιωμένα χρέη υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η λίστα αυτή περιέχει ονόματα επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, αλλά και γνωστών πολιτικών οι οποίο μάλιστα νομοθέτησαν τους νόμους τους οποίους καταπάτησαν...

Η επτασφράγιστη λίστα έφθασε τελικώς στο εφετείο Αθηνών, το απόγευμα της Παρασκευής μετά από μία εντολή και δύο υπομνήσεις του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη, προς τους αρμοδίους του υπουργείου – με την τελευταία υπόμνηση, να επισημαίνει την ενεργοποίηση κυρώσεων για την περίπτωση περαιτέρω αργοπορίας,.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κατάλογος περιλαμβάνει 14.700 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα. Η λίστα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνει 6.500 φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Πεπόνης, τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού μελετήσει τα στοιχεία της λίστας, θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις που προβλέπονται από το νόμο για την φοροδιαφυγή και ορίζονται στην σχετική εγκύκλιο του προϊσταμένου του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή. Ο κ. Παντελής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας για τις «προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής», στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Έτσι είναι βέβαιο ότι σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει ήδη δικαστική εκκρεμότητα για την οφειλή, οι υπόχρεοι για την καταβολή θα παραπέμπονται στην δικαιοσύνη με την διαδικασία των αυτοφώρου.

Μια πολύ καλή ένδειξη του τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει στη κοινωνία μας, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, είναι το γεγονός ότι τα συνολικά χρέη των φυσικών και νομικών προσώπων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των οικονομικών εισαγγελέων φέρονται να ανέρχονται στο ποσό των 37 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 41 δισ. Το χρέος αυτό οφείλεται στο Δημόσιο από συνολικά 900 χιλιάδες πρόσωπα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση. Ας θυμηθούμε εδώ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 είναι μόλις 17,1 δισ. ευρώ. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε σαν κοινωνία ότι πριν απαιτήσουμε να αλλάξει οτιδήποτε, πρέπει ο καθένας μας να τηρεί το νόμο και να αναφέρει οποιονδήποτε παραβιάζει τον νόμο, αλλιώς δε πρόκειται να βελτιωθεί η κοινωνία στην οποία ζούμε.

Ως συνέπεια της παράνομης συμπεριφοράς αυτών των 14,700 ατόμων και του ελλείμματος το οποίο προκύπτει από αυτή τη συμπεριφορά, υποφέρει ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας σήμερα και καλείται οποιαδήποτε κυβέρνηση να καλύψει αυτό το κενό με κάποιο μαγικό ραβδί αλλά η κάθε κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλει φόρους στους νομοταγείς πολίτες επειδή μόλις 14,700 κλέφτες καταστρέφουν τη χώρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Λαμπρό παράδειγμα της παράλογης συμπεριφοράς του κράτους το οποίο επιλέγει συνεχώς να επιβαρύνει τους νομοταγείς πολίτες αντί να κλείσει μέσα αυτούς που παρανομούν είναι το περίφημο πλέον Ειδικό Τέλος. «Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ - την 17.9.2011 - με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι». Αυτό διευκρινίζει η ΔΕΗ, με αφορμή την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Δηλώνει μάλιστα ότι, σε περίπτωση κατά την οποία η επιχείρηση θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της – σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση – θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.

Η ΔΕΗ γνωστοποιεί, ότι η ίδια και οι λοιποί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ' του νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της είσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της πολιτείας και τα στοιχεία των δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17 Σεπτεμβρίου 2011 ''δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)''.

Εδώ θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Ειδικό Τέλος, διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου