δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 07 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, δε πιστεύω να υπάρχουν πολλοί έλληνες οι οποίοι δε παρακολούθησαν το θρίλερ του Σαββατοκύριακου με κορύφωση την συνάντηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε η συγκρότηση νέας κυβέρνησης η οποία θα «έχει στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, προσδιορίζεται ως πιθανή ημερομηνία εκλογών μιας νέας κυβέρνησης με λαϊκή βούληση στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Λέω πιθανή ημερομηνία επειδή ουσιαστικά πρέπει να εγκρίνουν οι δανειστές μας την ημερομηνία εκλογών – όπως προφανές συμφώνησαν με τη σύσταση της κυβέρνησης που θα μας ανακοινωθεί αργότερα σήμερα – γιατί αλλιώς θα μας απειλήσουν πάλι με έξοδο από την ευρωζώνη και όλα τα σχετικά παραμύθια. Τονίζω τη λέξη παραμύθια διότι εμείς, ο λαός, πιστέψαμε ότι μπορούν να μας βγάλουν με το έτσι θέλω από την Ευρωζώνη δίχως αυτό να είναι θεσμικά δυνατόν…

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών». Οπότε, σήμερα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία των δύο αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς – όπως τονίζει και η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης».

Στο έργο του νέου κυβερνητικού σχήματος είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το προγραμματικό πλαίσιο που θέτει η παρούσα κυβέρνηση είναι το εξής:

Πρώτα απ' όλα, στόχος θα είναι «να επιβεβαιώσουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα κάνει αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.»

Επίσης πρέπει, «να δηλώσουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με ευρύτερη πολιτική στήριξη και με ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει σχηματισμός αυτής της νέας Κυβέρνησης.»

Ένας τρίτος στόχος του προγράμματος είναι «Να διασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατό την εκταμίευση της 6ης δόσης, των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τέταρτον, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη καταστρωθεί, πρέπει «Να ζητήσουμε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος, δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να υπερψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Και τέλος, «Να διαμορφώσουμε το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ, δηλαδή 50% του ΑΕΠ, και αυτό μέσα στους επόμενους 5 μήνες, ίσως και νωρίτερα».

Ταυτόχρονα, «θα μειωθούν οι ετήσιοι τόκοι το 2012, κατά 5 δις ευρώ και, κατά 9 δις, το 2013 και το 2014».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν – Χρήστο και αγαπητοί ακροατές – ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου έως τις αρχές του 2012, για να εξασφαλίσουμε 100 δις ευρώ νέο δάνειο, 30 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και 80 δις ευρώ, με βάση το νέο πρόγραμμα, για την κάλυψη των αναγκών μας». Με ότι αυτό και να σημαίνει για τον ελληνικό λαό.

Μετά την συμφωνία των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο για την συγκρότηση κυβέρνησης, συναντήθηκαν τα στελέχη των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Ζανιάς και
ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου. Από την πλευρά της ΝΔ μετείχαν οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος κκ. Δ. Σταμάτης και Χ. Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταϊκούρας.

Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Επειδή, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, όλα τα φώτα της δημοσιογραφίας πέσαν’ στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο και επειδή αυτό συμφέρει πολιτικά πολλούς ηγέτες για να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν οι ίδιοι στο κράτος τους, θα ήθελα να αναφέρω ότι Γάλλοι υπουργοί πέρασαν το Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας το δρόμο για επιπλέον μέτρα λιτότητας τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνεση υπό το φως της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και της ανάγκης να εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας. Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα αλλά η οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ευρώπη.

Μετά τις προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει να περικόψει άλλα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην εκτροχιασθούν τα σχέδιά της για μείωση του ελλείμματος.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να πέσει στο 1% το 2012 από 1,75% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Κυβερνητικοί υπουργοί ετοίμασαν το έδαφος για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις σήμερα, βγαίνοντας στα ερτζιανά για να υπογραμμίσουν τη σημασία της περικοπής των δαπανών προκειμένου να διατηρηθεί στην επιθυμητή βαθμίδα "τρία Α" η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας.

«Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς προϋπολογισμούς που έχει δει η Γαλλία από το 1945", δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χθες, προσθέτοντας πως 'έχει έρθει η ώρα της αλήθειας’» για τη Γαλλία.

Σε μια ομιλία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προς περιφερειακούς εκλεγμένους αξιωματούχους στην πόλη-θέρετρο των γαλλικών Άλπεων
Morsin, ο Φιγιόν δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά είπε πως θα ήταν άστοχο να επιρρίπτεται η ευθύνη "στους οίκους αξιολόγησης, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους ή δεν ξέρω ποιον άλλο αποδιοπομπαίο τράγο" για το έλλειμμα της Γαλλίας.

Σε αντίθεση με τον Έλληνα συνάδερφό του, ο Φιγιόν είπε πως «Επιπλέον, δεν είναι χρήσιμο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί για να χρηματοδοτήσουμε τις δημόσιες δαπάνες μας. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή για να μειώσουμε το χρέος από το να μειώσουμε τις δαπάνες.»

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας βρίσκεται τώρα στο 5,7% του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το μειώσει στο 4,5% έως το επόμενο έτος και να φθάσει το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2013.

Τον Αύγουστο, ο Φιγιόν παρουσίασε ένα σχέδιο για περικοπή 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους προϋπολογισμούς του 2011 και 2012. Οι νέες εξοικονομήσεις των 6 έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι στην κορυφή των προηγούμενων προβλέψεών του.

Για μία ακόμη φορά, βλέπουμε λοιπόν πως η κρίση που υπάρχει δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά πρόβλημα της Ευρώπης.

Πέραν των οικονομικών, Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου επανέφερε και τα θέματα που είχε θέσει στην ομιλία του στη Βουλή, όπως το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων – για το οποίο θα υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου το πολύ σε δύο εβδομάδες. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο «προς την άλλη πλευρά», αλλά πρόκειται για μια απλή επισήμανση ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο θέμα και η νέα κυβέρνηση, αν υπάρξει, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα. Εδώ, θα ήθελα να εστιάσουμε στο «αν υπάρξει» διότι μας δείχνει ότι ακόμα και όταν μιλούσε στην βουλή, ο κ. Παπανδρέου πίστευε πως ίσως και να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του.

Όσο αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, νιώθω ότι θα έπρεπε να ενημερώσουμε τους ακροατές για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχουν επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων, «Ουτρίνσκι Βέσνικ», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της νέας κυβέρνησης του, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «Τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου δεν έχουμε καμία επαφή σχετικά με τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας. Γι' αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά το γεγονός ότι αυτοί (αναφερόμενος στην Ελλάδα) είναι απόλυτα επικεντρωμένοι στην κρίση στο εσωτερικό. Αυτή την περίοδο δεν επιθυμούν να συζητήσουν επ' αυτού του ζητήματος. Υποθέτω ότι, όπως και να εξελιχθούν εκεί τα πράγματα, δεν μπορούμε να αναμένουμε σε μια τέτοια χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νότιος γείτονάς μας, η εκεί κυβέρνηση, όποια και αν είναι, όποια μορφή και αν λάβει, να έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί και να επιτύχει συμβιβασμό στο ζήτημα που μας απασχολεί. Από αυτή την άποψη, βρισκόμαστε σε μια μειονεκτική θέση»,.

Ο κ.Γκρούεφσκι, στην ίδια συνέντευξη, επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του για το ζήτημα της ονομασίας και υποστηρίζει ότι για αυτές έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της χώρας για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου