δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 04 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα αναμένονται – από πολλές απόψεις – ιστορικές εξελίξεις στο θέμα της κυβέρνησης της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου – μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής – ζήτησε από την Νέα Δημοκρατία την στήριξη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την άμεση έναρξη συνεννοήσεων για την συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος το οποίο, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, καλείται «να υπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες της χώρας». Όσον αφορά, την ανακοίνωση του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 4ης Δεκεμβρίου με την ερώτηση: Θέλετε το Ευρώ, Ναι ή Όχι, ο κος Παπανδρέου διευκρίνισε πως «υποχρεώθηκε να την προτείνει, γιατί αν δεν αναλαμβάνει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να πηγαίνει κανείς και να ρωτά άμεσα τον ελληνικό λαό», προφανώς αναφερόμενος στη στάση όλης της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής. Δυστυχώς όμως, ο κ. πρωθυπουργός δεν έπεισε με αυτά που είπε μια και δε νοείται να υμνεί οποιοσδήποτε ηγέτης οποιονδήποτε θεσμό και να μη τον τηρεί ο ίδιος. Έτσι, δε μπορεί να αναφέρεται ο κ. Παπανδρέου στην αξία του δημοψηφίσματος ενώ δηλώνει διεθνώς πως το δημοψήφισμα θα αφορά την θέληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρωζώνη και του ελληνικού συντάγματος. Τέλος, Χρήστο, δε μπορεί να θεωρείται σοβαρός ένας πρωθυπουργός ο οποίος άλλα συμφωνεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μα τους υπουργούς του και άλλα στην λέει στην ολομέλεια της βουλής. Το μόνο λογικό συμπέρασμα μου μπορεί να υποθέσει κανείς από την συνολική συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου είναι ότι τελικά στοχεύει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και, συνεπώς, την καταστροφή του Ευρώ… και η μόνη χώρα η οποία θα είχε όφελος από μια τέτοια εξέλιξη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η πατρίδα της μητέρας του Πρωθυπουργού μας… ο νοών νοείτω…

Αγνοώντας τη πικρή πραγματικότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως: «Η σημερινή μέρα απέδειξε πως η κοινή πορεία του πολιτικού κόσμου, ίσως και να είναι εφικτή. Να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα, να δείξουμε την βούληση και αποφασιστικότητά μας». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: Είμαστε διατεθειμένοι να υποφέρουμε χωρίς να δώσουμε τη μάχη μαζί; Να προχωρήσουμε σε πράξεις πάνω στους στόχους μας;».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου άνοιξε «παράθυρο» για κυβέρνηση συνεργασίας και χαιρέτισε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι «σήμερα είναι πραγματικά μία ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις».

Μετά τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των υπουργών, το υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ότι:

Πρώτον, δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

Εδώ αναρωτιέμαι πραγματικά ποίος είναι ο λόγος για τον οποίον δίνεται τόσο μεγάλη αξία στην συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην δανειακή σύμβαση εφόσον η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και ήδη ισχύει και η μόνη λογική απάντηση είναι ότι – βάση ελληνικού Συντάγματος – ο πρωθυπουργός έπραξε αντισυνταγματικά (χωρίς την συναίνεση των 3/5 του ελληνικού κοινοβουλίου) και έτσι η σύμβαση… απλά δεν ισχύει. Τώρα, αν υποθέσουμε πως συναινεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο να υπερψηφίσει την δανειακή σύμβαση και έτσι αποκτά ο πρωθυπουργός τα απαιτούμενα 3/5 της βουλής, νομιμοποιεί αυτή η κίνηση μια σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί πριν από την ψηφοφορία… και πιο σημαντικό για τον ελληνικό λαό: συμφέρει τον ελληνικό λαό η δανειακή σύμβαση ή τον σκλαβώνει για τα επόμενα 20-30 χρόνια;

Δεύτερον, το υπουργικό Συμβούλιο επίσης κατέληξε στο ότι ο πρωθυπουργός – αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα – θα αρχίσει διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

και Τρίτον, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, το υπουργικό Συμβούλιο επίσης κατέληξε στο να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αναρωτιέμαι λοιπόν, ΑΝ ο πρωθυπουργός λάβει τον ψήφο εμπιστοσύνης, για ποίον λόγο να πάει σε εκλογές; - Αυτό κι αν δεν αποτελεί πολιτική παράνοια.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Για να είμαι ακριβοδίκαιος, θα ήθελα να τονίσω πως ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο μόνος που κάνει πολιτικές κωλοτούμπες αφού ο Κ. Σαμαράς φαίνεται να υποστηρίζει την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, την οποία την περασμένη εβδομάδα την αποκαλούσε «καταστροφική».

Επίσης αντιφατικό είναι το γεγονός ότι ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επιμένοντας έτσι στο αίτημα του για παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών και διαψεύδοντας τις όποιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.

"Είπα στον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις εξελίξεις, αλλά αυτός δεν παραιτείται", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ όταν επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού.

Η Νέα Δημοκρατία θα παραστεί στην αυριανή ψηφοφορία, καθώς αυτή διενεργείται επί των παρόντων βουλευτών και θα ψηφίσει "όχι", διευκρίνισε εκπρόσωπος του κόμματος.

Εδώ θα ήθελα να θυμηθούμε ότι ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ είναι 85 και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει με δήλωσή του, τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών κομμάτων, με αποκλειστική αρμοδιότητα την διεξαγωγή εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην δήλωσή του εξηγεί ότι «η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί ‘εκκρεμότητα’ για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό ομαλές συνθήκες και να εκφραστεί ελεύθερα το φρόνημα του λαού μας».

Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι «το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού" και προσθέτει ότι η ΝΔ είναι "η εγγύηση για την ασφάλεια και για την ευρωπαική μας θέση για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού».

Εξηγώντας τη στάση του, ο κ. Σαμαράς αναφέρει σε δήλωσή του πως: «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα και ζητήσαμε από τον κ. Παπανδρέου δημοσίως να το αποσύρει. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της ελληνικής ένταξης στο ευρώ, ενώ αμφισβητήθηκε και η έκτη δόση. Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων προέκυψε ανοικτή κρίση ακυβερνησίας, ενώ εδώ που έφθασαν τα πράγματα η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί». Τέλος, ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζει ότι οι διαφωνίες του για τα μέτρα πολιτικής διατηρούνται ενώ διευκρινίζει ότι δεν διαφωνεί «με τους στόχους της σύγκλισης αλλά με το μίγμα πολιτικής".

Εγώ προσωπικά ανησυχώ αφού είδα και άκουσα τον κ. Παπανδρέου – υπογράφοντας την δανειακή σύμβαση καταπατώντας το Σύνταγμα της Ελλάδας – να εμφανίζει αυτό το γεγονός ότι, δηλαδή, θα χρεωθεί ο ελληνικός λαός για τουλάχιστον 20 χρόνια ενώ θα χάσει ένα μέρος της κυριαρχίας του ως ένα μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης του.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τον κ. Σαμαρά να μιλάει για αποχώρηση του κόμματος του από την ψηφοφορία ενώ – ξαφνικά – συμφωνεί με την αναγκαιότητα του δανείου.

Έτσι, η εκτίμηση μου για το τι πρόκειται να γίνει σήμερα, Χρήστο, είναι ότι δε πρόκειται να γίνει μία ξαφνική αλλαγή της κυβέρνησης για να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, με ότι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό. Πιστεύω πως θα υπάρξει μια ψήφο εμπιστοσύνης και η διαρροή που θα υπάρξει από το ΠΑΣΟΚ θα καλυφθεί από τα άλλα κόμματα, θα συμφωνηθεί κάποια μορφή «Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας», θα νομιμοποιηθεί η υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση με την ΕΕ, και… ο ελληνικός λαός… θα εξαπατηθεί για άλλη μια φορά… Αυτό που βέβαια δεν υπολογίζει κανείς είναι η αντίδραση των Ελλήνων…
Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στα γεγονότα που μας απασχολούν εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου. Η ευρωπαϊκή συνθήκη, όπως έχει σήμερα και όπως έχει υπογραφεί από την Ελληνική κυβέρνηση με την συναίνεση του ελληνικού λαού, δεν προβλέπει να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίστηκα δήλωσε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι: "Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ" διευκρινίζοντας πάντως πως "αυτή είναι η σημερινή κατάσταση" ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο ότι αυτό ίσως και να αλλάξει.

Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, εισήγαγε για πρώτη φορά μια διάταξη εξόδου από την ΕΕ. Αντίθετα δεν υπάρχει στη συνθήκη καμιά διάταξη για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

Η εκπρόσωπος Καρολίνα Κότοβα, η οποία εκφράστηκε αρνητικά για την βοήθεια προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι: "Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στη ζώνη του ευρώ και υπάρχουν τα εργαλεία. Οι συμφωνίες συνήφθησαν έτσι, ώστε αυτό να συνεχίσει αυτή να είναι η πραγματικότητα».

Η εκπρόσωπος τόνισε όμως πως «οι συνομιλίες διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο στις Κάνες» αποδεχόμενη πάλι έμμεσα πως υπάρχει δυνατότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν διαφορετικά.

Ο εκπρόσωπος σε νομισματικά και οικονομικά ζητήματα, Αμαντέου Αλταφάζ, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η καταβολή της έκτης δανειακής δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα με την ευκαιρία της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια αν η Ελλάδα εφαρμόσει την δανειακή σύμβαση, την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, και την οικονομική στασιμότητα για τουλάχιστον 20 χρόνια,

Ο Αλταφάζ τόνισε ότι: «Υπάρχει μια πολιτική απόφαση της ευρωζώνης για τις συνθήκες για την καταβολή της 6ης δόσης, αυτή συνδέεται με το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα». Μόνο που αυτή η υπογραφή δεν είχε την συναίνεση μήτε του Ελληνικού λαού ούτε των 3/5 του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου