δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 03 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, σήμερα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Βασίζω αυτή την εκτίμηση στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου – μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, και την πρωθυπουργό της Γερμανίας, Angela Merkel, υπογράμμισε πως «Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και ώριμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις». Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα σε ένα μήνα από σήμερα· στις 4 Δεκεμβρίου για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, με ερώτηση: Ναι ή όχι στο Ευρώ.

Μια ένδειξη ενός πολιτικού τσουνάμι στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, στην Ευρώπη, είναι το γεγονός ότι ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως ο ελληνικός λαός θέλει να είμαστε ισχυρός εταίρος στην ευρωζώνη και ενώ δήλωσε ότι, επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα συνεννοηθεί με τα πολιτικά κόμματα για την οργάνωση του δημοψηφίσματος «πιθανώς στις 4 Δεκεμβρίου», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Κάννες, σήμερα στις 4:45 το πρωί δήλωσε ότι:

"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ιδιαίτερα ότι "αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης".
"Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες. Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε "εθνική ενότητα, πολιτική σοβαρότητα και συναίνεση", για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι "προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη. Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου".

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την απόφασή του για το δημοψήφισμα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Αγωνίστηκα για να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα. Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Ερωτώμενος για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης της δανειακής βοήθειας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «αν όλα πάνε καλά, θα είναι λίγες μέρες πριν από το διάστημα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες πληροφορίες από δημοσιογραφικές πηγές, ένα μεγάλο τμήμα των συμβούλων του πρωθυπουργού προτείνει να βρεθεί τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να αποσύρει ο κ. Παπανδρέου το ανακοινωθέν δημοψήφισμα διότι υπάρχουν αρκετοί υπουργοί οι οποίοι δήλωσαν πως θα παραιτηθούν εάν ο Πρωθυπουργός επιμείνει στο να βάλει τον λαό στο δίλλημα: «Ναι ή Όχι στο Ευρώ». Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει για το αν ή όχι θέλει το Ευρώ και έτσι δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ερωτήσεις που απασχολούν τον ελληνικό λαό έχουν σχέση με το αν ή όχι ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική η οποία θα τον βγάλει από τα δεινά στα οποία τους οδήγησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ή όχι.

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθεί εντός ολίγου αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις σχετικές με την πολιτική της κυβέρνησης.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν τη σαφή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά και την απαίτηση τους να εκπληρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, καθώς και να υπάρξει πολιτική συναίνεση. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απόφαση, γι αυτό και η 6η δόση θα δοθεί μόνο εάν τηρηθεί και εφαρμοστεί το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου», δήλωσαν χαρακτηρίστηκα, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως "ουσιαστικά το δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, θα καταδείξει εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη".

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις" και πως είναι "απαραίτητη η συνένωση όλων των πολιτικών δυνάμεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.

"Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά πάνω απ΄ όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ" κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι «βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί». Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι «δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη».

Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή «'έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε σύντομη δήλωση της τόνισε ότι χάρηκε ιδιαιτέρως για την αποφασιστικότητα των εταίρων και είπε πως η προτεραιότητα είναι να τηρηθούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες από τις Κάννες πως συνδέει τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα.

«Όταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την έκτη δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», τόνισε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα.

«Χαιρετίζω την δήλωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου», υπογράμμισε.

Aξιωματούχοι του ΔΝΤ ξεκαθάρισαν πως για να εκταμιευθεί η δόση ακριβώς μετά τις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει νωρίτερα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2012.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πραγματικό θέμα είναι εάν ή όχι ο ελληνικός λαός θέλει να τηρηθούν ή όχι οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου και όχι εάν ή όχι ο ελληνικός λαός θέλει το Ευρώ. Ο Ελληνικός λαός δε μπορεί να δεχτεί να επισημοποιήσει ένα ακόμα ψέμα του πρωθυπουργού της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση σήμερα δήλωσε ότι «Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι χώρες-μέλη της δεν θα καταστραφούν, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ».

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF ότι: «Εργαζόμαστε τώρα πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την κατάσταση.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου