δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 02 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να εισπραχθεί η 6η δόση μέσα στο Νοέμβριο, για να υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της «σε ρυθμό ρελαντί». Σύμφωνα όμως με δημοσιεύσεις στον γερμανικό τύπο, η έκδοση της 6ης δόσης είναι ήδη εξασφαλισμένη οπότε αυτός ο στόχος δεν υπάρχει πια.

Αγνοώντας αυτό το γεγονός και το γεγονός ότι ο ίδιος προκάλεσε την αναστάτωση που επικρατεί σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Γι αυτό, τόνισε, «χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πού έχουμε από το υπουργικό Συμβούλιο, «ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «όλα θα κριθούν την Παρασκευή». Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα» προφανώς μιλώντας για τους τραπεζίτες.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη είχε ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή της. Παράλληλα, Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλή και Χαρά Κεφαλίδου ζήτησαν "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας" τονίζοντας την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Παρά τις περιπλοκές με την υγεία του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, είχε μαραθώνιο συνομιλιών με τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ κ.κ. Σόιμπλε, Ρεν, Τόμσεν και Άκερμαν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε λίγη ώρα από τώρα, ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Κάννες για τη Σύνοδο Κορυφής της των G20, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου
Nicolas Sarkozy. Αναλυτικότερα, ο Nicolas Sarkozy και η Angela Merkel θα συναντηθούν σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στις Κάννες με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, και στη συνέχεια θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, Σύμφωνα με το δελτίο τύπου ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στην πρώτη σύνοδο της "διαβούλευσης" – όπως ονομάζεται – θα μετάσχουν, εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αφού λοιπόν συζητήσουν μεταξύ τους και αποφασίσουν ποία θα είναι η κοινή πολιτική τους, όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21:30 με τον Έλληνα Πρωθυπουργό – και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο – προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα μεταφέρει στη Σύνοδο του
G-20 σήμερα το απόγευμα το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το κεντρικό ερώτημα και οι διαδικασίες διεξαγωγής του βρέθηκαν, στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που άρχισε το βράδυ και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Επιπροσθέτως, το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν είναι δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Μόσιαλου, η κυβέρνηση χθες εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε «προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση, και τώρα θέλουν να εγκριθεί;».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης χθες, μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, στους δημοσιογράφους «βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εταίροι ανησυχούν σχετικά με το δημοψήφισμα και θα ήθελαν όλα να ήταν ήρεμα στην Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι ήταν όλοι ενήμεροι για τα σχέδια του και ότι «θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτεταμένη αναφορά στην απόφαση του για το δημοψήφισμα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στη βάση της απαίτησης και της ανάγκης να πάει η χώρα μπροστά. Άλλωστε, όπως είπε τα δημοψηφίσματα περιλαμβάνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποτελεί και ύψιστη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από του Σύνταγμα. Και μια που αναφέρουμε το Σύνταγμα το οποίο φαίνεται να εκτιμά και να σέβεται ο Πρωθυπουργός μας, θα ήθελα να εκφράσω την εξής παρατήρηση μου:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας – συγκεκριμένα το Άρθρο 44, παράγραφο 2 –
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.»

Οπότε, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, αναρωτιέμαι ποίο σκοπό έχει η συζήτηση για ένα δημοψήφισμα το οποίο, κατά βάση, δε προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας; Ή μήπως δεν έχει σχέση με τα δημοσιονομικά η Σύμβαση για τη Δανειοδότηση της Ελλάδας; Ή μήπως θέλει έτσι να νομιμοποιήσει τη λήψη δανείου εφόσον δεν είχε εξασφαλιστεί υποστήριξη από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών πριν πάει στις Βρυξέλλες για να σκλαβώσει οικονομικά τον ελληνικό λαό για τουλάχιστον 2 γενεές; Όπως και να έχει το θέμα, για άλλη μία φορά φαίνεται ο Πρωθυπουργός μας να υπονομεύει το Σύνταγμα μας… αυτό κι αν δεν είναι παράλογο. Η τελευταία υπόθεση είναι η πιο πιθανή μια και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα – αν τελικά υπάρξει – θα έχει σχέση με το αν ή όχι συμφωνεί ο ελληνικός λαός με τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ας δούμε τώρα πως αντέδρασε η διεθνή κοινότητα στην απόφαση του υπουργικού συμβούλιου να υποστηρίξει την πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα, αναφέρονται τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Συγκεκριμένα το Ρόιτερς, με συνεχή ροή για τις εξελίξεις της πολύωρης σύσκεψης των υπουργών της κυβέρνησης, σημείωσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. "Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό". Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί άσκησαν κριτική για την απόφαση που ελήφθη, αλλά τελικά αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, είναι "ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους". Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τη γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσαν από κοινού αποφασισμένοι να στηρίξουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού, να διοργανώσει δημοψήφισμα έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να "επεξεργαστεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως" το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους, που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Την «πλήρη εμπιστοσύνη» τους ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ, Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πτωχεύσει, στην περίπτωση που επικρατήσει το Οχι στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι μία "ζαριά" και ένα Οχι θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Στο εσωτερικό μέτωπο και ειδικότερα στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, η βουλευτής Φθιώτιδας, Τόνια Αντωνίου τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, όπως και η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης, εισηγείται μεσολαβητικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας για "στοιχειώδη δημοκρατική συμφωνία" Παπανδρέου - Σαμαρά.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και εγκατάλειψη του σχεδίου για δημοψήφισμα, ζήτησε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή η οποία διεμήνυσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα πράξει ανάλογα. Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν με κοινή τους επιστολή έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου