δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 01 Νοεμβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, κατ’ αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για καλή ανάρρωση του κ. Βενιζέλου ο οποίος εισήχθην σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας σήμερα το πρωί με έντονους πόνους στον κοιλιακό χώρο. Σύμφωνα με τη δήλωση της κλινικής δε πρόκειται για κάτι σοβαρό. Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί o υπουργός δεν εισήχθη σε δημόσιο νοσοκομείο… Η μεγάλη είδηση σήμερα είναι πάντως ιστορικής σημασίας μια και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και πρόταση για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπανδρέου ότι: «Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν «παραιτηθήκαμε από τις ευθύνες μας».

Σήμερα, θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ το δημοψήφισμα υπολογίζεται ότι θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν θα ανήκουμε στην ‘ομάδα’ της Ευρώπης (εννοώντας την ομάδα του ενιαίου νομίσματος και όχι την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή».

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η είδηση περί ψήφου εμπιστοσύνης και περί δημοψηφίσματος αιφνιδίασε όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάραξε τις εξελίξεις που είχαν προδιαγραφεί από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Χαρακτηριστική της αμηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, η οποία – σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση – απλώς απάντησε: «Ουδέν σχόλιον και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές».

Τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση του Πρωθυπουργού, Χρήστο, είναι τα έξης: Γιατί αποφασίστηκε δημοψήφισμα τώρα και όχι κατά την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική ένωση της Ευρώπης; Τι σημαίνει αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού και – κυρίως – ποίο ακριβώς θα είναι το κείμενο της ερώτησης του δημοψηφίσματος;

Όποια και να είναι η απάντηση, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός μας παίζει ένα πολιτικό πόκερ με τον ελληνικό λαό και τους ευρωπαίους εταίρους του. Άποψη μου είναι ότι τα περί δημοψηφίσματος είναι απλά ένας τρόπος να αποκτήσει έναν διαπραγματευτικό «Άσσο», αν θες, στο πολιτικό πόκερ του πρωθυπουργού και – νομοτελειακά – όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Βεβαίως δεν αποκλείεται όμως η προσφυγή στις κάλπες η οποία επίσης βολεύει προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Εάν ο ελληνικός λαός καταψηφίσει την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης της χώρας θα έχει ο Πρωθυπουργός την ευκαιρία να μεταδώσει την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης του ελληνικού χρέους στην επόμενη κυβέρνηση όπως την παρέλαβε από την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι ο κύριος Παπανδρέου δε θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, όπως έκανε ο προκάτοχος του, αλλά θα έχει σεβαστεί την βούληση του ελληνικού λαού… εάν – από την άλλη πλευρά – ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης της χώρας ο πρωθυπουργός βάζει ένα τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση περί των επιπτώσεων της σύμβασης στον ελληνικό λαό. Εκτιμώ πως η κίνηση του πρωθυπουργού, όποια και να είναι η εξέλιξη σχετικά με αυτήν οδηγεί τον ελληνικό λαό σε πολιτική και οικονομική αστάθεια διότι: εάν γίνουν εκλογές, λόγω του δημοψηφίσματος, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αντιμέτωπη με το ίδιο αδιέξοδο και έτσι θα έχει ως στόχο απλά να μεταδώσει την «καυτή πατάτα» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε μια επόμενη κυβέρνηση. Εάν δε γίνουν εκλογές, η Ελλάδα χάνει εν μέρη την εθνική της κυριαρχία και εισέρχεται σε μία περίοδο οικονομικής δουλείας με την συγκατάθεση του λαού, πράγμα το οποίο βέβαια θα οδηγούσε την ελληνική κοινωνία σε εμφύλιες διαταραχές. Το μόνο σίγουρο, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές είναι ότι όλοι ζούμε ιστορικές στιγμές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν εκλογές σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Η ΝΔ θεωρεί ότι η λύση στο "αδιέξοδο" που έχει οδηγηθεί η χώρα είναι οι εκλογές και ακολούθως η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής.

Η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται σε μια δήλωση, η οποία είναι: «κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει».

Στην ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, αμέσως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, εξαπέλυσε μια επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για «τυχοδιωκτική πολιτική» και «τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα». Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να "τολμήσει" και να ζητήσει μυστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ζήτησε να εγκαταλειφθούν οι «ψευδώνυμες επιλογές» και να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η Δημοκρατική Συμμαχία υποστήριξε ότι «για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ».

«Άλλοθι» χαρακτήρισε την πρόταση για δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν μπορεί να δέχεται καταθέσεις για οφειλές προς τη ΔΕΗ χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων, έκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ύστερα από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε το Ταμείο.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ένας από τους τρόπους αποφυγής της πληρωμής του τέλους που έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς ταυτόχρονα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ήταν η κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών της αξίας του λογαριασμού ρεύματος, χωρίς το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΝΣΚ (435/ 18 -10-2011), οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών διαφορών ενώ το τέλος ακινήτων «ανεξαρτήτως του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η είσπραξή του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα δημόσιο έσοδο, ώστε η οποιαδήποτε διαφορά ως προς την οφειλή και την καταβολή του να αποτελεί φορολογική - διοικητική διαφορά».

«Όταν είναι προδήλως φανερό ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι της δημόσιας παρακατάθεσης ή ότι αυτή, ως μέσο εξόφλησης, αντίκειται σε διατάξεις νόμου, τότε το ΤΠΔ όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά και οφείλει να αρνηθεί την αποδοχή της», προσθέτει το ΝΣΚ. Αναφέρει ακόμη ότι το κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το κατά πόσο η οφειλή είναι νόμιμη θα κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Μια και αναφέραμε συχνά ότι η κρίση της Ελλάδας είναι πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα ίσως θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοιες εξελίξεις και σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης ή του κόσμου, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) ανακοίνωσε χθες ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κόσμο και κάλεσε τις χώρες της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G20) να συντονίσουν περισσότερο τις οικονομικές πολιτικές τους απέναντι στην κρίση.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών (IIES) του ILO Raymond Torres δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκτιμάμε ότι τις δύο προσεχείς χρονιές οι ανάγκες σε θέσεις εργασίας της παγκόσμιας οικονομίας ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια (...) για να επανέλθει το ποσοστό της απασχόλησης στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση», το 2007».

Όμως, «αν οι τάσεις επιβεβαιωθούν, η παγκόσμια οικονομία θα δημιουργήσει μόνον 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας» – προσέθεσε ο κ. Torres στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Δηλαδή τις μισές από αυτές που χρειάζονται.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η παγκόσμια ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ, ξεπερνώντας στα τέλη του 2010 το όριο των 200 εκατομμυρίων ανέργων.

Οι ειδικοί του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τα τελικά στοιχεία για το 2011, φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω φέτος, σημείωσε ο Τόρες.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση των είκοσι πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη στις Κάννες, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας αποκαλύπτει ότι σε 45 χώρες από τις 118 που εξετάστηκαν «ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών μεγεθύνεται» κυρίως στις προηγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στον αραβικό κόσμο και σε μικρότερο βαθμό στην Ασία. Αντιθέτως, ο κίνδυνος πρόκλησης κοινωνικών ταραχών είναι «σταθερός ή ακόμη πιο αμυδρός στην υποσαχάρεια Αφρική και στη Λατινική Αμερική».

Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κοινωνικοί κίνδυνοι, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας καλεί την Ομάδα των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να ενσωματώσει περαιτέρω την απασχόληση στις οικονομικές πολιτικές της και τα μέλη της να συντονίσουν τις πολιτικές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου