δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 31 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, όλοι είδαμε τις πρώτες αντιδράσεις του ελληνικού λαού στα σκληρά μέτρα τα οποία συμφώνησε οι κυβέρνηση να υποβάλλει τον λαό της Ελλάδας. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως ο ελληνικός λαός έχει ένα φιλότιμο το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο και το οποίο τον έδωσε τη δυνατότητα να νικήσει τέρατα όπως την οθωμανική αυτοκρατορία. Επίσης πιστεύω όμως πως η κυβέρνηση μας παρεξήγησε τα όρια της νοημοσύνης, της υπομονής και του φιλότιμου μας.

Και εξηγώ τι εννοώ: καλούμαστε για τουλάχιστον 70 χρόνια να πληρώνουμε έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος δε κάνει κάτι για να αναπτυχθεί ουσιαστικά η χώρα.

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών θεωρείτε από πολλούς νομικούς αντισυνταγματικό. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε λοιπόν η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας (φτώχιας) ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.

Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ.

Στον επίμαχο αυτό λογαριασμό περιλαμβάνεται επιπρόσθετα και ποσό 832 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το νέο έκτακτο φόρο για ένα διαμέρισμα που έχει ο Αργυρός στην περιοχή των Αθηνών.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους συμβούλους Επικρατείας η προσφυγή κατά του νέου τέλους που έχει καταθέσει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 4.332 ευρώ).

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει επιπρόσθετα μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 350 ευρώ που αντιπροσωπεύει το νέο ειδικό τέλος.

Υπογραμμίζει στην προσφυγή του, την οποία συνέταξε ο ίδιος, ότι ο νέος ειδικός φόρος αποτελεί για εκείνον υπέρμετρο βάρος, καθώς έχει πενιχρό εισόδημα.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι απάνθρωπη και ατιμωτική και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό.

Επίσης, αναφέρει ότι το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα κάνει λόγο για συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ η ΕΣΔΑ προστατεύει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον οικογενειακό βίο.

Κατά συνέπεια, καταλήγει ο συγκεκριμένοις ιδιοκτήτης, ο νέος ειδικός φόρος είναι εκβιαστικός, αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ΕΣΔΑ και παράνομος.

Παράλληλα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας (φτώχειας) προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.

Τέλος, πλέον της προσφυγής κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία όπως είναι γνωστό, εξετάζεται από το ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο εκδίκασης της προσφυγής που είναι πολύ μεταγενέστερος.

Όπως και με τα τέλη στα διόδια των εθνικών οδών, βλέπουμε πάλι ότι ουσιαστικά παρανόμως εκβιάζεται ο ελληνικός λαός να πληρώσει έναν αμφιλεγόμενο φόρο μέσω το λογαριασμό μιας ανώνυμης εταιρίας. Απ’ όσα φάνηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανακατάταξη του πλούτου των λαών παγκοσμίως για να μη καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα παγκοσμίως. Για άλλη μια φορά φαίνεται ο πρωθυπουργός μας να αντιφάσκει με τον εαυτό του. Για άλλη μία φορά, ο κ. Παπανδρέου λέει άλλα σε διεθνή επίπεδο και πράττει άλλα εντός των συνόρων.

Όλοι ακούσαμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών οι οποίοι πως μας διαβεβαίωσαν πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα δώσει στην χώρα την δυνατότητα να πετύχει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013-2014 παρ’ όλο που μας είπαν επίσης ότι: το 2020 δημοσιονομικά θα ήμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν το 2009. Δε ξέρω τι αισθάνεστε εσείς, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ακούγοντας αυτές τις δηλώσεις αλλά εγώ νιώθω ότι κάποιος προσβάλει υο μυαλό μου… και για να το εκφράσω πιο λαϊκά: νιώθω ότι πάν να με δουλέψουν οι κύριοι. Αυτό το αίσθημα εμπαιγμού έγινε ακόμα πιο έντονο όταν διάβασα πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – Ζαν-Κλοντ Τρισέ – προειδοποιεί, στην συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», ότι η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Στη συνέντευξή αυτή, ο Τρισέ πιέζει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση των κολοσσιαίων χρεών στην Ευρώπη.

Ο Τρισέ τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. 'Εφερε στο φως την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών. Βλέπουμε σήμερα την αδυναμία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά επίσης τις αδυναμίες της Ευρώπης».

Υπογράμμισε δε πως: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια» και ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν τώρα δύσκολη δουλειά μπροστά τους». Αναρωτιέμαι λοιπόν, πως η δική μας οικονομία θα βελτιωθεί σε 2-3 χρόνια ενώ άλλες, πιο ισχυρές, οικονομίες αναμένεται να χειροτερέψουν;

Ότι η οικονομική κρίση είναι ευρωπαϊκή – αν όχι παγκόσμια – φαίνεται επίσης και στην κοινή επιστολή απέστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ομάδας των 20. Στην επιστολή αυτή ζητούν τη συμβολή τους στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για την επίλυση της κρίσης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ότι δηλαδή έγινε για την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, γίνεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός παγκοσμίου πλαισίου.

Στην επιστολή τους, Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι παραθέτουν και εξηγούν στα μέλη της G20 – η οποία συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της νότιας Γαλλίας – τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη.

Στην επιστολή τους τονίζουν οι δυο αξιωματούχοι επίσης ότι «Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με ακρίβεια και εν καιρώ και είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν στη γρήγορη επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα εκπληρώσουμε το ρόλο μας, δε αρκεί για μια παγκόσμια ανάκαμψη και μια ισορροπημένη ανάπτυξη».

Είναι αξιοσημείωτο το σημείο στο οποίο προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι οστόχος της ΕΕ κατά τη σύνοδο στις Κάννες είναι: «Είναι απαραίτητο να ενεργήσουν από κοινού τα μέλη της G20 στο σύνολό τους υπό το πνεύμα της κοινής ευθύνης και του κοινού στόχου, η συμβολή στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποστήριξη μιας διαρκούς ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Επιστρέφοντας στα πολιτικά γεγονότα εντός των τοιχών, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να τονίσω πως αναμένονται εντάσεις όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και μεταξύ βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης.

Έτσι, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία της 27 Οκτωβρίου. Αύριο, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει την Ολομέλεια του Σώματος για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για το ελληνικό χρέος.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα έγινε μια σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με θέμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και στη Βουλή για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Συζητήθηκε, δηλαδή, ποιός θα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Για να αναφερθούμε και σε κάτι που θα μας δώσει ένα αίσθημα δικαιοσύνης ΑΝ τελικά εφαρμοστεί θα ήθελα να αναφέρω πως η συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία εμφανίζεται να είναι στην τελική ευθεία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών,πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου συνάντηση στη Βέρνη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl, με στόχο την προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας-Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας-Ο.Δ. Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της (οι διαπραγματεύσεις με Η.Β. και Ο.Δ.Γ. ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και η υπογραφή έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2011), λαμβανομένων υπόψη των ειδικών χαρακτηριστικών της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές Αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Στις εν λόγω συμφωνίες, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτη φάση τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας, που σε σημαντικό βαθμό διευκρινίστηκαν στην συνάντηση της 27ης Οκτωβρίου, θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου