Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 28 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, πρωτ’ απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας χρόνια πολλά και, μνημονεύοντας το μεγάλο "ΟΧΙ" που είπαν οι Έλληνες στους επίδοξους κατακτητές τους - σαν σήμερα το 1940 - θα ήθελα να παρακινήσω όλους τους φίλους και τις φίλες μου να πούμε όλοι μαζί "Οχι" σε όλα και σε όσους γκρεμίζουν τα δικά μας όνειρα όπως και αυτά των παιδιών μας... (όπως είπε όχι σε όλα και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ομώνυμο τραγούδι του το 2004).

Πριν περάσω στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέος που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, θα ήθελα να αναφέρω πως ακριβώς θα επηρεάσει αυτό το κούρεμα την καθημερινή μας ζωή και να εστιάσω την προσοχή μας σε μερικά σημεία της σχετικής συμφωνίας τα οποία ίσως να είναι παγίδες.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να θυμηθούμε όλοι ότι τον Μάρτιο του 2011 ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε «καταστροφικό» το ενδεχόμενο του κουρέματος, σε συνέντευξη του στην Γαλλική εφημερίδα “Le Monde” και να αναφέρω πως με ανησυχεί το γεγονός ότι απουσιάζει εντελώς η λέξη ανάπτυξη από όλα τα κείμενα σχετικά με την συμφωνία των Βρυξελλών.

Όπως είπαμε χθες, μειώνεται το Δημόσιο χρέος κατά αλλά ΔΕΝ κουρεύονται τα δάνεια της Τρόικα και τα ομόλογα της ΕΚΤ ενώ κουρεύονται κατά 50% τα ομόλογα των τραπεζών και των ταμείων – δηλαδή οι κάτοχοι τέτοιων ομολόγων χάνουν το 50% της αξίας τους και ενώ είναι ασφαλείς οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δεν θα εκδίδονται πλέον δάνεια. Τα δάνεια όμως τα οποία υπάρχουν θα ισχύουν κανονικά εφόσον δεν κουρεύονται τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ενώ οι τόκοι για τα δάνεια του κράτους θα μειωθούν κατά €4,5 δισ. το χρόνο ενώ εγκρίθηκε ένα νέο δάνειο σε ύψος €130 δισ. από τα οποία τα €30 δισ. προβλέπονται για την ενίσχυση των τραπεζών. Τέλος, Χρήστο, λυπάμαι που πρέπει να αναφέρω – ειδικά σήμερα, την ημέρα του ιστορικού «ΟΧΙ» – το γεγονός ότι εισήλθε η Ελλάδα υπό αυστηρή 10ετή εποπτεία και πραγματικά ντρέπομαι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας μας παρουσιάζει αυτή την εθνική ταπείνωση ως τεράστια επιτυχία.

Για να μην κατηγορηθώ ότι κατακρίνω την «επιτυχία» αυτή με συναισθηματικά επιχειρήματα θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή όλων μας σε γεγονότα. Όπως ανάφερα πριν, στη συμφωνία

  • δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «ανάπτυξη»
  • κατοχυρώνονται μειώσεις σε συντάξεις, παροχές, και επιδόματα
  • θεσπίζεται μια αύξηση στη φορολογία και στα όρια συνταξιοδότησης
  • και αναμένεται επίσημα και μια περεταίρω αύξηση της ανεργίας.

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι στο ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης επισημαίνεται ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014, πρόκειται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011 ενώ υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται επίσης καθαρά ότι οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της Τρόικα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την Τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, αναφέρει το ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης αναφέρεται η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

Ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτή τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν αρνητικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος.

"Η ΝΔ θα συνεχίσει να λέει όχι στο λάθος", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι "ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε".

Με το κούρεμα, τόνισε, που αποφασίστηκε το χρέος της χώρας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ. Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φοροεπιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει και πάλι στο 2009. Και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Κι ενώ θα έχει εκποιηθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.

Η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι "Αποφασίστηκε η πτώχευση και όλα τα αλλά είναι κοροϊδία", καλώντας τον ελληνικό λαό "να έχει την άμεση ετοιμότητα για αντεπίθεση".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση: «Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι' αυτά που αποδέχθηκαν, είναι πολύ περισσότεροι επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν».

Ενώ τέλος, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την προσφυγή στις κάλπες, για να πει ο λαός όχι στην επιτροπεία, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη παραπέμπει σε μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης ή σε εκλογές προκειμένου να εφαρμοστεί μια αναπτυξιακή πολιτική στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου