δικηγόρος Καβάλας

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δελτίο Ειδήσεων 27 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, μετά από σκληρές ολονύκτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και των τραπεζιτών γύρω στις 22:30 φαινόταν να έρθουν σε ρήξη οι διαπραγματεύσεις επειδή οι τραπεζίτες επέμεναν στο θέμα των εγγυήσεων των κεφαλαίων τους και αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο απέκλειε η κ. Merkel. Γύρω στις 02:00 η κ. Merkel δήλωσε στους Τραπεζίτες ότι είτε δέχονται το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% είτε τα χάνουν όλα διότι θα εισέλθει η Ελλάδα σε καθεστώς στάσης πληρωμών, δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας. Έτσι λοιπόν ήρθαν σε συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και οι τράπεζες στις 04:00.

Συνεπώς, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες δέχθηκαν να παραιτηθούν εθελοντικά από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους. Καταλαβαίνουμε όλοι πως η πλευρά που τελικά υποχώρησε στις απαιτήσεις της κυρίας Merkel ήταν η πλευρά του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: «Η προσπάθεια των τραπεζών είναι μια προσπάθεια των 100 δισ. Ευρώ». Ας σημειώσουμε εδώ ότι η μείωση αυτή φέρνει το ελληνικό χρέος στο επίπεδο που ήταν το 2009, δηλαδή όταν παρέδωσε – κυριολεκτικά – ο κ. Καραμανλής την διακυβέρνηση της χώρας στον κ. Παπανδρέου ο οποίος με τη σειρά του εμφανίστηκε περήφανος που παρέδωσε την διαχείριση των οικονομικών στην Τρόικα η οποία από σήμερα, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα βρίσκεται μονίμως στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται το σχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (γνωστό πλέον με το αγγλικό ακρώνυμο
EFSF) στο 1 τρις ευρώ, με σκοπό να παράσχει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Προηγουμένως, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επί της αρχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 108 δις. ευρώ και τα λεγόμενα σκληρά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9% ως τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ενίσχυση 30 δις ευρώ, της Ισπανίας 26,16 δις. ευρώ και της Ιταλίας 14,77 δις. ευρώ.

O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι: «Η πρόκληση της Συνόδου είναι να σωθεί το ευρώ και να διασφαλιστούν τα κοινά ιδεώδη στην Ευρώπη». Ένα άλλο σημείο το οποίο υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου γίνεται εμφανές στη δήλωση του ότι: «Τώρα είναι η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία συλλογικά να λάβει αποφάσεις για να τερματιστούν οι αβεβαιότητες και η κρίση» και όταν τόνισε ακόμη ότι πρέπει «να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το καλύτερο μέλλον, την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών στην Ευρώπη». Βλέπουμε λοιπόν ότι μπαίνει μια θεωρητική αλλά και πρακτική βάση για την πρακτική συγκυβέρνησης των οικονομικά αδύναμων χωρών από τις οικονομικά ισχυρές χώρες.

Όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής ενημερώθηκαν μέσω Τηλεδιάσκεψης για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ενημέρωση έγινε από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο, και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Η ενημέρωση αφορούσε σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες και στις εξελίξεις που έχουν συμβεί.

Νωρίτερα, ο Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε δύο φορές για τα σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.


Για να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι τίποτα στην πολιτική δε συμβαίνει τυχαία, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι μια κυβερνητική πηγή ανέφερε – στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες – ότι η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο κινεζικής οικονομικής βοήθειας προς την ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ, που θα μελετηθεί». Βλέπουμε λοιπόν μια δυναμική είσοδο της Κίνας, όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας (στα οποία αναφερθήκαμε τη Δευτέρα) αλλά και στα οικονομικά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μείνει ανώνυμη, ανήγγειλε συγχρόνως ότι θα επακολουθήσει μια τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarcosi για το θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.

Τώρα, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα να τονίσω το πραγματικά ιστορικό γεγονός και αυτό είναι ότι: Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στόχος είναι να βρεθεί μια λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας έτσι «κούρεμα» της τάξης του 50%. Η Α. Merkel επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και ότι το "κούρεμα" του χρέους της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι επιθυμητή μια μόνιμη επιτήρηση. Το απόγευμα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την πρόταση ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης και έδωσε "εντολή διαπραγμάτευσης" στην Merkel. Όπως είδαμε λοιπόν, η άποψη της Γερμανίας για τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα κυριάρχησε τις απόψεις της Γαλλίας και η Ελλάδα από σήμερα εισέρχεται σε ένα καθεστώς επιτήρησης από έναν αντιπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, του κ.
Reichenbach (παρακαλώ τους ακροατές και εσένα, Χρήστο, να κάνω ένα λογοπαίγνιο εδώ αναφέροντας ότι το όνομα «Reichenbach» σημαίνει στην ελληνική «το ρυάκι των πλουσίων»).

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες ως: "Επίτευγμα όλων των Ελλήνων", σχετικά με την μείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το πέρας των διαπραγματεύσεων.

«Εχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μ ία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα "καλύτερη" συμφωνία 21ης Ιουλίου. "Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της".

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020. Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Τέλος, Χρήστο, θα ήθελα να αναφέρω το εξής. Πριν λίγο καιρό ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος, και ο κ. Μόσιαλος χαρακτήριζαν καταστροφικό εάν «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος και σήμερα μας το παρουσιάζουν ως μεγάλη επιτυχία. Ως πότε θα υποτιμούν οι ηγέτες μας την νοημοσύνη μας; Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ελληνικό χρέος. Σα λαός έχουμε υποστεί σε αυτά τα δυο χρόνια ένα κούρεμα χωρίς προηγούμενο… καλούμαστε συνεχώς να πληρώνουμε τις ατασθαλίες όλων των κυβερνήσεων από το 1945 ως τώρα… συνεχώς ακούμε για την κατάχρηση δημοσίου Χρήματος χωρίς να βλέπουμε κάποιον να τιμωρείται για αυτό… και συνεχώς ακούμε για συγκεκριμένα – γνωστά – άτομα τα οποία λένε ψέματα για τα εισοδήματά τους και έτσι γλυτώνουν εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια χωρίς να βλέπουμε κάποιον να τιμωρείται για αυτό. Και τώρα καλούμαστε να αποδεχτούμε ως επιτυχία την εφαρμογή όλων των μέτρων της μεσοπρόθεσμου συμφωνίας λιτότητας για ακόμα είκοσι χρόνια με στόχο την επιστροφή στην αγορά (δηλαδή με στόχο να μπορούμε να δανειζόμαστε κι άλλα) και το επίπεδο του ελληνικού χρέους να είναι στο επίπεδο που ήταν πριν 2 χρόνια… είναι επιτυχία αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου