δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 26 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, αναφερθήκαμε χθες στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ψήφιση από τη Βουλή του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων (ΌΤΑΝ και ΑΝ τελικά ένα πρόγραμμα προκύψει στο δεύτερο μέρος της Συνόδου Κορυφής – πράγμα το όποιο εξαρτάται από την Γαλλο-Γερμανική συμφωνία για το «κούρεμα» των ομολόγων). Το, άφησε ανοικτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν έφυγε από τις ο Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν μέτρα που θα βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας τους. Αν και υπάρχουν υπολογισμοί ότι τα ταμεία χάνουν 11 δις. Ευρώ από το περίφημο «κούρεμα» με τα σημερινά δεδομένα.

Σε δήλωση του διευκρίνισε μάλιστα, ότι: «είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι» υπονοώντας ξεκάθαρα ότι είναι θα υπάρξει μια σημαντική διαφορά στις επιπτώσεις που θα έχει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας στους βασικούς μετόχους των τραπεζών και στους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους – χωρίς βέβαια να μπορέσει να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Για την ακρίβεια, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι: «οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτόν δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Το ενδεχόμενο της αναζήτησης της ευρείας πλειοψηφίας για την ψήφιση του δανειακού προγράμματος της χώρας πυροδότησε βεβαίως τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν μάλιστα με την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός – Γιώργος Παπανδρέου – με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Κάρολο Παπούλια. Αν και ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε έναν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ουδέποτε ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρόωρες εκλογές αλλά στη δήλωση του μετά την συνάντηση απήυθηνε μία έκκληση για αίσθημα ευθύνης, ψυχραιμίας και ενότητας όλων των παραγόντων και των κομμάτων ενόψει της, όπως είπε, «πολύ μεγάλης και σκληρής μάχης που δίνουμε για να άρουμε το μεγάλο βάρος που έχει πέσει στον ελληνικό λαό από το χρέος που παραλάβαμε και να επιμεριστούν τα βάρη και οι ευθύνες».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι: «Η εξεύρεση ασφαλούς λύσης για τον Έλληνα πολίτη και η άρση σημαντικότατων βαρών που κληρονομήσαμε και τα οποία αισθάνεται στην πλάτη του ο ελληνικός λαός, είναι ο διττός εθνικός στόχος, με τον οποίο προσέρχεται η Ελλάδα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες», αναφερόμενος, βέβαια στη σημερινή μέρα.

Στην αρχή των δηλώσεών του είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια τόσο στο τεχνικό της όσο και στο πολιτικό της σκέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση αφορά την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά είναι και ευρωπαϊκή.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής, «θα καταλήξουμε σε αποφάσεις, αυτή είναι η βούληση των εταίρων μας αλλά και δική μας, που κάθε λίγο και λιγάκι επανερχόμαστε στο ελληνικό – αλλά και ευρωπαϊκό – πρόβλημα, στην κρίση αυτή». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, για να γυρίσουμε σελίδα, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων, τόσο στην πορεία των διαπραγματεύσεων όσο και στην υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν. Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για «τράπεζες που θα εξυγιανθούν και θα πρέπει να συμβάλουν στις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως όλοι πρέπει να σηκώσουν μια δίκαιη κατανομή του βάρους, ενώ κάλεσε τα κόμματα και άλλους μαζικούς φορείς να συμβάλουν και αυτοί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία στις διαπραγματεύσεις όπως και στην υλοποίηση των αποφάσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως έχουν βάλει στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα και να την κάνουν μία χώρα βιώσιμη, αναπτυξιακή, με διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Τόνισε δε, ότι τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να αποφασίσει να τεθεί τέρμα στην προϊούσα κρίση.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Στόχος είναι η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δώσει ελπίδα και προοπτική, ώστε και εμείς να αλλάξουμε σελίδα».

Σε αυτό το κλίμα κορυφώνονται λοιπόν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ τραπεζιτών και κυβερνήσεων, ενόψει της διπλής Συνόδου Κορυφής, αρχικά των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ και κατόπιν των 17 ηγετών της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε μία τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη, ως απάντηση στις προκαταλήψεις που ορθώνονται, καθώς και την ανάγκη μιας άλλης προοπτικής για την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

Όπως
ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘ετσι και ο Ηλίας Μόσιαλος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις του "κουρέματος" στα ασφαλιστικά ταμεία και διαβεβαίωσε, ότι οι συντάξεις δεν επηρεάζονται από τα ομόλογα των ταμείων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, προφανώς αγνοώντας τα αποτελέσματα αρκετών δημοσκοπήσεων που γίνονται εδώ και ένας μήνας, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη Βουλή με τα 153 μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι το θέμα της σύμπραξης είναι πολιτικό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί της συνεννόησης παίρνει θέση χωρίς να ξέρει τι θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή συμφωνία.

Όσο αφορά την έλξη ξένων επενδύσεων, η χρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας πιστωτικών γραμμών κατά τα πρότυπα της πιστωτικής γραμμής με το όνομα "Griechenland" που υλοποιεί η γερμανική επενδυτική τράπεζα - KfW (είναι υπό διερεύνηση παρόμοια πρωτοβουλία για τις δανέζικες και αυστριακές επιχειρήσεις) συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ ο υπουργός παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Απόλυτα διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις τραπεζικών στελεχών.

Όπως υπογραμμίζουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανεξάρτητα από το ύψος του "κουρέματος" που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Όταν οριστικοποιηθεί το ύψος του "κουρέματος", η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες και τους μετόχους τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εισφέρει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα υποστούν συνέπειες από το "κούρεμα" των ομολόγων του δημοσίου.

Επίσης θα δίνεται και μια τρίτη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), για το θέμα όμως αυτό δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες εκτιμάται ότι θα δοθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου