δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 25 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της Συνόδου Κορυφής, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή τη ψήφιση του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας (το οποίο θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής και το «κούρεμα» των ομολόγων αύριο). Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την υπερψήφιση του σχήματος που θα διαμορφωθεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους με αυξημένη πλειοψηφία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Ενημέρωσα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

Σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν την Επιτροπή έτοιμη να θέσει υπό κηδεμονία την Ελλάδα και να τοποθετήσει μονίμως την Τρόϊκα στην Αθήνα, θα ήθελα να τονίσω πως ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο κυριος Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί, ούτε δύναται, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, να θέσει υπό κηδεμονία χώρα - μέλος της ΕΕ».

Ο κύριος Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε επίσης ότι ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, όλες οι χώρες της ΕΕ θα λογοδοτούν στις Βρυξέλλες για τις οικονομικές πολιτικές τους «συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση», ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων.

Σημείωσε, πάντως, ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημόσιων εθνικών αρχών.

Ο Α. Αλταφάζ δήλωσε επίσης ότι: «Η προτίμηση της Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία, βάσει της οποίας οι ιδιώτες – κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων – εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν».

Σχετικά με το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι με τον όρο «μέτρα» νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Ας περάσουμε τώρα σε μία θετική εξέλιξη σχετικά με την ελληνική οικονομία. Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας που αφορά στους τομείς των υποδομών της βιομηχανίας και των κατασκευών υπεγράφη χθες μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan. Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο επιχειρηματικού δείπνου που διοργάνωσε το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ και στη συνέχεια υπεγράφησαν και 4 επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 537 εκατ. ευρώ.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω εδώ ότι, όπως αναφέραμε στο δελτίο της Παρασκευής, 21 Οκτ., βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κινεζικής Γερουσίας και τέταρτος στην πολιτική ιεραρχία της Κίνας, ο κ. Jia Qinglin, ως επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη.


Οι επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών που υπεγράφησαν είναι οι ακόλουθες: Ανάμεσα στην εταιρεία μαρμάρων Aghia Marina Marble και την Xibang Builiding Stone Development Ltd, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στη Sky Solar και τη Mesogeos S.A. για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW, ύψους 33 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στη Forthnet και τη Huawei Technologies Ltd, ύψους 3 εκατ. ευρώ, και ανάμεσα στη Zhejiang International Trade Group Wenzhou Ltd και την Τσελεπός Οινοποιητική Α.Ε. ύψους 840.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές από τη χώρα μας στους τομείς των μαρμάρων, του ελαιολάδου και του κρασιού, αλλά και της προώθησης κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, των λιμανιών και γενικότερα σε έργα υποδομών σημείωσε ο υφυπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Zhong Shan.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν περάσει προ πολλού την παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει και νέες συνεργασίες όπως οι εξαγωγές στην Κίνα σε κρασί και λάδι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί την κύρια και ζωτικής σημασίας προτεραιότητα της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας δίνει αυτές τις μέρες τη μητέρα των μαχών για την οριστική διευθέτηση και λύση ενός προβλήματος που αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα ικανή να ανατινάξει κόπους, περιουσίες και κατακτήσεις μιας ολόκληρης ζωής».

Για να δείξουμε την ευρωπαϊκή διάσταση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε ο ιταλός πρωθυπουργός υπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων του για την επείγουσα εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Λέγκας του Βορρά στην αύξηση στα 67 έτη του ορίου συνταξιοδότησης.

Οι συνομιλίες συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και επρόκειτο να παραταθούν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία να ικανοποιεί τους ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας.

"Οι εταίροι της Ιταλίας έχουν ανάγκη από σαφήνεια. Είναι σημαντικό να πεισθούν", δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οικονομικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο "Καβαλιέρε" έλαβε το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες αυστηρές προειδοποιήσεις κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, κυρίως από το γαλλο-γερμανικό δίδυμο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την επανεκκίνηση της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.

Υπό πίεση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης για να συναντήσει χθες στη Ρώμη την κατηγορηματική άρνηση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της Λέγκας του Βορρά. "Η θέση μας είναι σαφής ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης: δώσαμε", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγετικό στέλεχος της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ιταλός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στο πιεστικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ιταλία στις Βρυξέλλες, στην οποία δηλώνει ότι "κανείς δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα στους εταίρους του". "Κανείς δεν έχει τίποτε να φοβάται από την Ιταλία", την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση του ευρώ αφορά το γαλλο-γερμανικό τραπεζικό σύστημα που είναι εκτεθειμένο στο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου