δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 24 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασαν την πεποίθηση τους «ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος».

Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση, ενώ και οι δύο ηγέτες δήλωσαν και δεσμεύτηκαν ότι οι απαντήσεις που θα δώσουν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μεθαύριο – στις 26 Οκτωβρίου – θα είναι φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, τονίζοντας χαρακτηρίστηκα ότι έχουν πλήρη συνείδηση των ευθυνών τους. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

Σχετικά με τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών είχαν πετύχει μια συμφωνία τη μέρα πριν, δηλαδή το Σάββατο.

Στην ερώτηση για το ποιός τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές. Αν δε μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής αρωγής, γνωστό ως EFSF.

Εν τω μεταξύ, ο Ν. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα του να χρηματοδοτεί η ΕΚΤ το EFSF, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι «η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη».

Τέλος, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι αυτή η υποχρέωση «Είναι ηθική, πολιτική, και οικονομική».

Σύμφωνα με τις πηγές μας στο Διπλωματικό Σώμα, η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί – χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες – πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς – ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο – και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες χθες γνωρίζουμε ότι για την ελληνική πλευρά το ζητούμενο πλέον είναι ο εντοπισμός των "διορθωτικών κινήσεων" που θα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισορροπημένο σχήμα αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας λύσης, αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

«Προς τον σκοπό αυτό», συνέχισε η ίδια πηγή, «έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη με έναν τρόπο ο οποίος θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού βάρους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος» ότι αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ας στραφούμε τώρα λίγο και στις δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, χθες. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηρίστηκα πως: «Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή». Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γνωστή του δήλωση ότι: «Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό», προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο». Καταλήγοντας ο Γ. Παπανδρέου είπε: «Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος χθες στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μαϊζέ, στα προάστια των Βρυξελλών, τόνισε πάλι την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας δηλώνοντας πως: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι απαραίτητος όρος για την κοινωνική συνοχή».

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς επίσης είπε πως: «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Χρειάζεται λοιπόν παράλληλα με τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όρος απαραίτητος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, θα ήθελα τώρα νε αναφερθώ στις όλο και πιο ουσιαστικότερες συνεργασίες που έχει η Ελλάδα με την Κίνα και στην επίσκεψη που κάνει ένα κλιμάκιο από την Κίνα στο πλαίσιο αυτό. Με ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο ξεκίνησε το πρόγραμμά της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας (κάτι σαν τη Γερουσία στις ΗΠΑ) Jia Qinglin, ο οποίος βρίσκεται χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

ο κ. Qinglin δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ότι «Η κινέζικη πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να προωθήσει τις συνεργασίες μας σε ένα νέο επίπεδο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσω αυτής της επίσκεψης θα ενισχυθεί η παραδοσιακή φιλία των δύο κρατών και θα εκβαθυνθούν οι αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, με σκοπό η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μας να κατορθώσει νέα πρόοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σήμερα το πρωί, ο ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στις 14:00 πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας, που συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, τραπεζικών και κυβερνητικών, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χρυσοχοΐδης θα υπογράψει με τον υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhong Shan, Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, ενώ παράλληλα θα υπογραφούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Κίνας θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ συνάντηση θα έχει και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ο κ. Qinglin θα επισκεφθεί την Κρήτη, όπου θα διοργανωθεί τελετή απονομής διπλωμάτων και βραβείων από τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με Ξένες Χώρες προς 18 διακεκριμένους Έλληνες που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του μεγάλου επαναπατρισμού 13.853 Κινέζων από τη Λιβύη μέσω της Κρήτης, από το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου έως τις αρχές του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου