δικηγόρος Καβάλας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 21 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, χθες υπήρξε ένας νεκρός στην ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας περίπου δέκα χιλιάδων ατόμων. Έφυγε από την ζωή ένας 53χρονος οικοδόμος, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό από την πλατεία Συντάγματος, όπου εξελίσσονταν η διαδήλωση για το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την επίσημη διάγνωση του νοσοκομείου, ο 53χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο νεκρός, χωρίς τραύματα. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης από τους γιατρούς, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Για την ακρίβεια, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, ο ασθενής διεκομίστη από την «Αίγλη» Ζαππείου στις 16:45 με το ΕΚΑΒ χωρίς σφυγμούς, χωρίς αναπνοή, με μυδρίαση και ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα.

Δεν έφερε κανένα τραύμα, ενώ έγιναν επί 50' λεπτά ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας βρισκόταν στην πάνω πλευρά του Συντάγματος, εκεί όπου εξελίχθηκε το μεσημέρι ο πετροπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και μελών του ΠΑΜΕ. Ο 53χρονος ήταν μέλος του ΠΑΜΕ από το συνδικάτο οικοδόμων του Βύρωνα.

Όλη η Ελλάδα είδε χθες στους τηλεοπτικούς δέκτες ότι η ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα σε πεδίο μάχης.

Συνολικά 74 πολίτες διακομίστηκαν στον «Ευαγγελισμό». Από αυτούς μόνο οι 4 έχουν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν αφού είχαν λάβει τις πρώτες βοήθειες και αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.


Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρία Ελένη Ράικου, διέταξε μια προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι ακριβής συνθήκες θανάτου του 53χρονου οικοδόμου και έδωσε εντολή να μεταβεί στο νοσοκομείο ο εισαγγελέας κ. Ν.Γύζης για να διεξάγει την σχετική έρευνα, δηλαδή να λάβει καταθέσεις από τους γιατρούς που προσπάθησαν να κρατήσουν στη ζωή τον 53χρονο διαδηλωτή.

Καταθέσεις θα ληφθούν και από αστυνομικούς που ήταν παρόντες, από τυχόν αυτόπτες μάρτυρες, και από συγγενείς του θύματος.

Υποθέτω πως θα ζητηθούν και τα βίντεο των τηλεοπτικών σταθμών που δείχνουν τα επεισόδια στο Σύνταγμα και – φυσικά – η έκθεση του ιατροδικαστή προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του.

Στη σχετική ανακοίνωση της, η αστυνομία ανέφερε ότι κατά τις 16:00 ο 53χρονος πλησίασε αξιωματικό της αστυνομίας που βρισκόταν στο Ζάππειο, λέγοντάς του ότι δεν αισθάνεται καλά.

Ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «την 16:07 ώρα τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ. Περί ώρα 16:23 έφθασε στο σημείο σταθμός του ΕΚΑΒ με δίκυκλο και την 16:30 ώρα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός».

Η αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «από τις πρωινές ώρες της σήμερα μέχρι την 17:00 ώρα, δεν επιχείρησαν αστυνομικές δυνάμεις επί της οδού Αμαλίας, από τη διασταύρωσή της με την οδό Όθωνος και μέχρι τη διασταύρωσή της με την οδό Όλγας καθώς και στην περιοχή του Ζαππείου όπου και δεν έγινε χρήση οποιουδήποτε χημικού ή άλλων μέσων». Με άλλα λόγια, μας λέει η ελληνική αστυνομία ότι έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει τον πολίτη ο οποίος εξέφρασε μια δυσφορία και δεν διέπραξε κάτι το οποίο, έστω κι έμμεσα, μπορεί να θεωρηθεί αιτία θανάτου του 53χρονου.

Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες άλλων συνδικαλιστών, ο συνδικαλιστής ο οποίος απεβίωσε ήταν μαζί τους όταν δεχτήκαν επίθεση από τους μασκοφόρους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες μεθόδους και τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ και οι οποίοι παραλαμβάνουν τον εξοπλισμό τους από συγκεκριμένα «βανάκια» που φέρουν την ονομασία ιδιωτικής επιχείρησης εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας. Εδώ θα ήθελα να δηλώσω πως λυπάμαι πάρα πολύ που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του άδικα χθες και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και θα ήθελα να κατακρίνω την πολιτική εκμετάλλευση του θανάτου αυτού.

Ενώ έξω γινόταν η μάχη μεταξύ των 200 κουκουλοφόρων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ εντός της βουλής ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο. Η Λούκα Κατσέλη κράτησε το λόγο της και καταψήφισε το άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) αλλά διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την κρίσιμη ονομαστική κατ' άρθρον ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπήρξαν άλλες «διαρροές» και έτσι το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε.

Η διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έγινε με μια επίσημη επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, είναι θέμα εθνικής ευθύνης» και αναλύει του λόγους για τους οποίους η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού αποκτά τέτοιο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα η επιστολή Παπανδρέου λέει ότι:

«Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών.»

«Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας.»

«Η κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.»

«Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ» καταλήγει η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη απάντησε στην επιστολή λέγοντας ότι:
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση, ήμουν και θα είμαι ΠΑΣΟΚ. Για μένα όμως θέματα αρχών και συνέπειας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ειδικότερα η ακριβής δήλωσή της είναι: «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση.»

Σε ένα άλλο σημείο λέει η κυρία Κατσέλη: «Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.»

Και καταλήγει λέγοντας: «Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Πολλοί πολίτες, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, αναρωτιούνται αν αυτές οι επιστημονικά παράλογες και αντισυνταγματικές πολιτικές που επιβάλει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό είναι τελικά απαιτήσεις της Τρόικα ή αν είναι τεχνάσματα της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει κάποιες εσωκομματικές ανάγκες. Αυτή α απορία ενισχύεται και από το γεγονός ότι η τρόικα ζητά – στο προσχέδιο της έκθεσης της για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – να εκταμιευθεί το νωρίτερο δυνατό η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, μολονότι εκτιμά ότι η δυναμική του κρατικού χρέους είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων είναι ανεπαρκής. Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός του πολυνομοσχεδίου με την εκταμίευση της 6ης δόσεις… αναφέρεται ότι η εκταμίευση θα γίνει μετά την ψηφοφορία σχετικά με το πολυνομοσχέδιο.

Επίσης ενδιαφέρον είναι τα γεγονότα που αφορούν το άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας). Η αλήθεια φαίνεται στην επιστολή που απέστειλε στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 27 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΝ.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει την κυρία Λαγκάρντ για την ταχεία εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων "ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για την προθυμία και την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους".

Παραθέτει στη συνέχεια τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε κυβερνητικές συσκέψεις πριν την 27η Σεπτεμβρίου και δεσμεύεται ότι θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου για να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και του 2012.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ με εξαίρεση ατόμων άνω των 65 και κάτω των 30 ετών.
  • Μείωση των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ κατά 20% και κατά 40% για τους συνταξιούχους κάτω 55 ετών με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Προαναγγέλλει επίσης "μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων" και "σημαντική μείωση" του εφάπαξ.
  • Μείωση των μισθών στο Δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο) κατά μέσο όρο 20% μέσω αλλαγής του μισθολογίου.
  • Τοποθέτηση 30.000 εργαζόμενων του Δημοσίου σε εφεδρεία και δέσμευση για επανακαθορισμό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.
  • Έσοδα από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων.

Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Βενιζέλος υπόσχεται ότι θα επιταχυνθεί η πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και δεσμεύεται ότι θα κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά της επόμενης διετίας 2013-2014.

Στην επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και έτσι είναι οφθαλμοφανές το γεγονός ότι το άρθρο 37 και ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας είναι έμπνευση της Ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Τρόικα. Συνεπώς, ψεύδεται για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Περνώντας σε ιστορικά γεγονότα διεθνούς επιπέδου, Χρήστο, θα ήθελα να αναφερθώ στο τέλος του Μουαμάρ Καντάφι το οποίο σφραγίστηκε μαζί με την πτώση της γενέτειράς του, Σύρτης, στα χέρια της νέας ηγεσίας της Λιβύης. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας τέλος στο «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε με τις πληροφορίες περί τραυματισμού και σύλληψής του--οι πληροφορίες είναι ασαφείς και η επίσημη εικόνα των γεγονότων διαφέρει από άλλες μαρτυρίες. Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε». Φωτογραφίες του Καντάφι νεκρού μεταδίδονται διεθνώς. Νεκρός ο Μοτασίμ, τραυματίας και κρατούμενος ο γιος του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

Βέβαια, ενώ ο πολιτικός κόσμος κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα, γίνονται κινήσεις και διαπραγματεύσεις για το πώς θα μοιραστεί η τεράστια πετρελαϊκή πίτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου