Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 20 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, χθες υπήρξε ένα ιστορικό γεγονός όταν πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια όλων των εποχών, από το οποίο δεν έλειψαν όμως τα επεισόδια. Για αυτή την ογκωδέστατη χθεσινή συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ – Γιάννης Παναγόπουλος – έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη γενική απεργία, τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του ελληνικού λαού ενάντια στα άδικα, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα που κυβέρνηση με τρόικα φέρνουν στον ελληνικό λαό» εφόσον ίσως και πεντακόσιες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας και στο πολυνομοσχέδιο.

Απροσπέλαστη για τα οχήματα θα είναι και σήμερα η Βασ. Σοφίας, καθώς έχει στηθεί ο σιδερένιος φράχτης από σήμερα τα ξημερώματα εν όψει της νέας συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11:00, αυτή τη φορά… στο Σύνταγμα. Η σημερινή συγκέντρωση αναμένεται να ξεπεράσει τη χθεσινή σε όγκο και σε ένταση κατά τη δεύτερη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας η οποία κορυφώνονται ως αντίδραση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Στον απόηχο αυτής της ίσως μεγαλύτερης στην ιστορία διαδήλωσης διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού, αγνόησε η κυβέρνηση αυτή τη λαϊκή κατακραυγή και υπερψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που αφορά την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα φορολογικά μέτρα. Τονίζω ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει αυτό το σχέδιο κατάσχεσης των εισοδημάτων του λαού, νόμο του κράτους σήμερα με την και κατ' άρθρο ψήφισή του.

Παρά τις δηλώσεις των διαφόρων βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος, δεν υπήρξαν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ κατά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής. Δηλαδή, και οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν «ναι» στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από χωριστά αιτήματα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. Αυτό όμως το γεγονός μπορεί να είναι και μη κίνηση για να καθησυχαστεί η κυβέρνηση η οποία σήμερα ίσως να βρεθεί προ εκπλήξεων στην κατ' άρθρο ψήφιση τα πράσινα «ναι» υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι λιγότερα. Όπως γνωρίζουμε, η πρώην υπουργός οικονομίας – κ. Λούκα Κατσέλη –καταψήφισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το άρθρο 37 και δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, το καταψηφίσει και στην Ολομέλεια. Η Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 (για τις συμβάσεις εργασίας) αν αυτό δεν αλλάξει, ενώ σοβαρές ενστάσεις -κυρίως για τις συμβάσεις και την εφεδρεία- έχουν εκφράσει και άλλοι βουλευτές, χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για την τελική στάση που θα κρατήσουν.

Πρόκειται για την κρισιμότερη ψηφοφορία της κυβερνητικής θητείας, όχι μόνο με τον κίνδυνο διάσπασης της συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας το κυβερνώντος κόμματος να είναι ορατός εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Στην ουσία καλείται η κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν υποστηρίζει ο ελληνικός λαός, το οποίο μειώνει τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο σχεδόν ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλά και των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής και τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, θα συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης. Στην ουσία Χρήστο, και αγαπητοί ακροατές, η βουλή καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα τους εκθέτη δημοσίως και το οποίο αναμφίβολα θα οδηγήσει στην πολιτική απαξίωση της θέσης του βουλευτή στο μέλλον εφόσον οποιοσδήποτε υπερψηφίζει το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά δεν υπερασπίζεται το συμφέρον των ψηφοφόρων του αλλά το συμφέρον της Τρόϊκα.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν με δραματικούς τόνους να πείσουν για την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο -εξαντλώντας προφανώς κάθε περιθώριο- προχωρά και σε μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την πρόβλεψη για ρύθμιση οφειλών για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία, την δημιουργία του Λογαριασμού Κοινωνικής Εξισορρόπησης, τον περιορισμό στο 25% του ποσοστού της μέγιστης μείωσης που μπορεί να υποστεί ο δημόσιος υπάλληλος τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, την χρήση αδιάθετων πόρων του «Πράσινου ταμείου» για αναπτυξιακές δράσεις, κτλ.

Η κυβέρνηση ωστόσο αναγνωρίζει αυτές παρεμβάσεις ενδεχομένως να μην αρκούν για να πειστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τα μέτρα που έχουν ξεσηκώσει κοινωνική θύελλα και έτσι επαναφέρει την τακτική των απόλυτων διλημμάτων… δίχως όμως να λάβει υπόψην ότι η λαϊκή οργή ίσως να είναι μεγαλύτερο δίλημμα από αυτό που θέτει η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του.

«Δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτα αν δεν λειτουργήσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση από τα μέτρα αναφέροντας μάλιστα «συνθήκες πολεμικές» οι οποίες όμως μπορούν άνετα να μεταφραστούν και σε «συνθήκες λαϊκής επανάστασης», Χρήστο και αγαπητοί ακροατές.

Ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής επανέλαβε ότι «Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι αναγκαία για να εξασφαλίσει η Ελλάδα, εκτός των άλλων, και τη διαπραγματευτική ισχύ που χρειάζεται για να ζητήσει από τους εταίρους μια οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους». Την Κυριακή «δίνουμε τη μάχη των μαχών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και άφησε να εννοηθεί ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Από την πλευρά τους πολλοί πράσινοι βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία τονίζοντας ότι είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια τακτική του διλήμματος «ή ψηφίζεις ή καταστρέφεται η χώρα» φέρνοντας τους σε ευθεία αντιπαράθεση με τα αιτήματα της κοινωνίας, όπως αυτά θα εκφράζονται έξω από τη Βουλή ακόμη και την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Χρήστο και αγαπητοί ακροατές θα ήθελα να κλείσω το σημερινό δελτίο με κάποια στοιχεία-σοκ τα οποία περιλαμβάνουν οι δύο λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι λίστες κατατέθηκαν στη Βουλή και βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτιο του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, οι λίστες είναι αποκαλυπτικές αφού – για παράδειγμα – περιλαμβάνουν φυσικό πρόσωπο που ενώ δηλώνει εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ το χρόνο, έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης αναφέρεται και το όνομα μεγαλοφειλέτη που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονότα τα οποία επίσης είναι μέρος της νοσηρής ελληνικής πραγματικότητας.

Επίσης, εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Γεγονότα το οποία προκαλούν επίσης ντροπή είναι ότι ένας φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.

Το υπουργείο περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στους δύο μακροσκελείς καταλόγους, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την ερχόμενη Τρίτη.

Ως τότε, πρόσβαση στις (προσωρινά) απόρρητες λίστες μπορούν να έχουν μόνο όσοι βουλευτές το επιθυμούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ελέγξουν τους καταλόγους επιτηρούμενοι από υπάλληλο της Βουλής και χωρίς να έχουν δικαίωμα να βγάλουν φωτοτυπία ή φωτογραφία του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίφημες λίστες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών που πήγαν χθες στο γραφείο και ανέγνωσαν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη λίστα (37 σελίδων) αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα -περίπου 1.739 ονόματα- που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστο. Η εν λόγω λίστα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30/6/11.

Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους. Η συγκεκριμένη λίστα (35 σελίδων) με τους καταθέτες του εξωτερικού περιλαμβάνει πάντως μόνο στοιχεία του 2009 και όχι των επόμενων χρόνων και αναφέρεται σε εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 ευρώ που έφευγαν από τη χώρα.

Στα πρώτα θέματα των ξένων πρακτορείων, των τηλεοπτικών δικτύων, των ειδησεογραφικών site και των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων βρίσκονται η μεγαλειώδης πορεία κατά του πολυνομοσχεδίου -που ψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη- και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Διαβάστε τι γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Ταραχές στην Ελλάδα, συνεχίζεται η απεργία εν μέσω της ψηφοφορίας για νέα μέτρα λιτότητας» είναι ο τίτλος που έχει το θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη δεύτερη μέρα γενικής απεργίας και τις μαζικές διαδηλώσεις, την ώρα που στη Βουλή θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

«Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν την Τετάρτη, την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της γενικής απεργίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας» μεταδίδει το CNN.

«Οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς -από τους οδοντιάτρους, τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και τους δικηγόρους μέχρι τους καταστηματάρχες, τους φαρμακοποιούς και τους δασκάλους- απήργησαν εν όψει της ψήφισης την Πέμπτη των μέτρων που περιλαμβάνουν νέους φόρους και την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων» μεταδίδει το Associated Press.

«Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία στους κουκουλοφόρους που πετούσαν βόμβες μολότοφ, στο περιθώριο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή οι βουλευτές συζητούσαν το νέο πακέτο μέτρων, που προβλέπει περικοπές αποδοχών και αύξηση της φορολογίας, ενώ βάζει στο δρόμο προς την απόλυση πολλούς δημοσίους υπαλλήλους» μετέδωσε το Reuters.

«Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα μετατράπηκε την Τετάρτη σε επίδειξη δύναμης μεταξύ απλών ανθρώπων στο δρόμο και των 300 βουλευτών, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο» υπογραμμίζει ο Guardian. Κατά τη βρετανική εφημερίδα, τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν τη χθεσινή ημέρα: «οργή, ανυπακοή και βία. Η συγκέντρωση θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη εποχή».

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ισχυρές πιέσεις την Τετάρτη, λόγω της γενικής απεργίας και των διαδηλώσεων εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει νέες περικοπές δαπανών, ώστε να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία» σημειώνει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι «μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα».

«Εκατοντάδες νέοι έσπασαν καταστήματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης κατά των νέων επώδυνων μέτρων» τονίζει η Washington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου