δικηγόρος Καβάλας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 19 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον παλιό φίλο, συμφοιτητή και συγκάτοικό του – τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί έλπιζαν πως αυτά τα δύο άτομα με τόσο παλιούς και γνήσιους δεσμούς θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτά που θεσμικά τους χωρίζουν για να βρουν έναν τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που τυραννούν τον ελληνικό λαό. Κι όμως, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ βαρύ και μάλλον παγωμένο κλίμα και, φυσικά, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντώνη Σαμαρά, η συνάντηση δεν έπρεπε καν να γίνει, λαμβάνοντας υπόψην τον απόηχο της σκληρής κριτικής κατά της ΝΔ που άσκησε ο Γ.Παπανδρέου από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες που έχουμε, αναφέρουν ότι στην συνομιλία των δύο αρχηγών – η οποία δεν διήρκεσε ούτε καν μισή ώρα – δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης, ενώ φέρεται να μην τέθηκε κάποιο ζήτημα συγκυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο της ΝΔ.

Η συνάντηση είχε στιγμές έντασης, καθώς – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να καταδικάσει όλα όσα ακούγονται για «κρεμάλες» και «Γουδί».

Με τη σειρά του, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς φέρεται να σχολίασε τότε ότι αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι στιγμές δεν θα πήγαινε καν στη συνάντηση μετά το «υβρεολόγιο του πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επιβεβαιώνεται και από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, υπήρξαν σκέψεις να μην μεταβεί ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση. «Με το κλίμα αυτό τορπιλίζεται η εθνική ομοψυχία» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις πηγές μας στη Συγγρού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – πέρα από τα όσα είπε κατά της ΝΔ ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα – το αρνητικό κλίμα επιβάρυνε και η επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά του Μ. Κεφαλογιάννη αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-09.

Οι πηγές μας από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων και παράλληλα του ζήτησε να στηρίξει το πολυνομοσχέδιο. «Δεν θα το πάω με 180, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το στηρίξεις» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 13:00 με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 14:00 με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα – ενώ αυτές τις ώρες αναμένεται να συγκεντρωθεί πολύ κόσμος γύρω από την Βουλή και σίγουρα θα υπάρξουν κάποια επεισόδια βίας. Το θέμα των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των άλλων κομμάτων θα είναι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη, αλλά και η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, η οποία εμφανίζεται να γίνει σε ένα αυξανόμενα αρνητικό κλίμα προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψην ότι ακυρώθηκαν κάποια σημαντικά ραντεβού που είχε κλείσει ο Πρωθυπουργός με διάφορους ισχυρούς παράγοντες οι οποίοι δυσανασχετούν με τον τρόπο που εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, παραδείγματος χάριν, επανέλαβε χθες ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι την οριστική λύση, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Μέρκελ – μιλώντας σε συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών – ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο της Κυριακής θα τεθεί το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και το ενδεχόμενο μόνιμης επιτήρησης των χωρών που βρίσκονται υπό ευρω-διάσωση.

Αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών που συμμετείχε στη συνεδρίαση σημείωσε ότι η Μέρκελ αναφέρθηκε στη «μόνιμη επιτήρηση» παραλληλίζοντάς την με το κλιμάκιο της τρόικας, αλλά προφανώς με μόνιμη παρουσία στη χώρα και με αρμοδιότητα να επιβλέπει τις χώρες που έχουν λάβει χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Η Μέρκελ προσπάθησε για δεύτερη ημέρα να μειώσει τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως οι αξιωματούχοι από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης κινούνται χιλιοστό - χιλιοστό προς την κατεύθυνση της λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Αυτά τα χρέη των κρατών χτίστηκαν επί δεκαετίες και δεν πρόκειται να τερματιστούν με μια Σύνοδο. Θα χρειαστεί σκληρή και μακρόχρονη δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.

Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Γερμανίας, Χρήστο και αγαπητοί ακροατές, αφορά το πόσο πολιτικά έτοιμες είναι οι οικονομικά αδύναμες χώρες να δεχτούν επιτήρηση από πολίτες χωρών οι οποίες μόλις πριν 70 χρόνια εκτελούσαν και έκλεβαν τους πολίτες των χωρών που θα επιτηρούν…

Ας δούμε τώρα με ποιόν τρόπο προωθούν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης σχέδια σύμφωνα με τα οποία η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο στην ΕΕ – σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο – που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.

Οπότε, η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ – παραδείγματος χάριν – θα μπορούσε να αποκτήσει επιπλέον εξουσίες και θα μπορούσε να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις.

Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση, την οποία απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας (λαμβάνοντας υπόψην ότι οι χώρες που το προωθούν έχουν μια ιστορία κατ’ εξοχήν αποικιοκρατική) και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω των ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και είναι πάρα πολλοί αυτοί που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το μέγεθος της παρέμβασης είναι χωρίς προηγούμενο φέρεται να δήλωσε μία πηγή από την ΕΕ στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας: «Αν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Αλλοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση για μεγαλύτερη εποπτεία της Ελλάδας, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης επιτήρηση στην Αθήνα.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας.

Αυτή η πηγή φέρεται να δηλώνει πως: «Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» και συνεχίζει λέγοντας πως: «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους».

Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους.

Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την Ελλάδα.

«Αυτό το σενάριο δεν έχει εξεταστεί ποτέ από την Επιτροπή» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζοντας πως «Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο αίτημα από κανένα κράτος μέλος».

«Η ομάδα εργασίας έχει διοικητικές αρμοδιότητες με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει η τρόικα και να απορροφήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε μάλιστα ότι βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι νομικά ανέφικτη η εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Οι διοικητικές αρμοδιότητες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υπερκεράσουν την νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα ή αλλού» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό, ούτε νομικά εφικτό με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου