δικηγόρος Καβάλας

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Το αναφαίρετο δικαίωμα της προσευχής (δημόσια επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας)

Σχετικά με την προσπάθεια τέλεσης Θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 2010 από αντιπροσωπεία 200 περίπου «Αγιοσοφητών», - όπως, άλλωστε, αυτή είχε προαναγγελθεί έναν χρόνο πριν, σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη, κ. Κρις Σπύρου, - ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε:


«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της». Στη συνέχεια, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή.

Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει.

Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού.

Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού.

Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες.

Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση».

Επίσης, σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι: «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα».

Εξοχότατε κύριε Υπουργέ Πολιτισμού της Τουρκίας,

Εδώ θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως την εξής απορία μου, που είναι πιστεύω και απορία κάθε νοήμονος ανθρώπου: Η Αγία Σοφία είναι όντως ένας «ιδιαίτερος χώρος». Είναι η μητέρα εκκλησία του χριστιανισμού, κύριε Υπουργέ. Αυτό που ήθελε να κάνει η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» είναι να λειτουργήσει αυτόν το χώρο ως εκκλησία, όπως καθιδρύθηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για 1000 περίπου χρόνια ασκώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των μελών της να προσευχηθούν μέσα σε αυτόν τον ιερό ναό του Χριστιανισμού.

Ως απόγονοι των κατακτητών αυτού του ιερού τόπου δεν έχετε το δικαίωμα να προσδιορίζετε εσείς τη φύση και τη χρήση του ναού. Χτίσθηκε ως καθεδρικός ναός του Χριστιανισμού και για όλους τους ορθόδοξους παραμένει ακριβώς αυτό: Ο ιερός ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Βάσει των ιερών κανόνων της μουσουλμανικής πίστης, ο Μωάμεθ επιτρέπει στους πιστούς του να συμπροσεύχονται με τους Χριστιανούς. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, κύριε υπουργέ πολιτισμού της Τουρκίας, προσδιορίζετε εσείς ποιος και πού επιτρέπεται να προσευχηθεί στο Θεό, με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί;

Η ιδιαιτερότητα του Χριστιανικού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, κ. Γκιουνάϊ, είναι ότι αποτελεί τη Βασιλική της Χριστιανοσύνης. Είναι ο Χώρος που όλος ο κόσμος μπορεί να προσεύχεται στο θεό όπως και όποτε θέλει.

Η ιδιαιτερότητα του Χριστιανικού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, κ. Γκιουνάϊ, ΔΕΝ συνίσταται στο να καθίσταται ο χώρος αυτός εμπορεύσιμος ως πασαρέλα επίδειξης μόδας, ως παζάρι λαϊκών εμπορευμάτων, ή ως «μουσείο». Τι μουσείο μπορεί να είναι η του Θεού Αγία Σοφία;

Ο ιερός ναός της του Θεού Σοφίας, λοιπόν, κ. Γκιουνάϊ, έχει έναν και ΜΟΝΟ έναν σκοπό : να υπηρετεί την Χριστιανική πίστη τιμώντας την του Θεού Σοφία και επιτρέποντας στους μουσουλμάνους συνάνθρωπους μας να συμπροσεύχονται με τους χριστιανούς...

Αλλά και στο άλλο σημείο των δηλώσεών σας, κ. Γκιουνάϊ, όπου λέτε πως «δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» σχετικά με την λειτουργία και τονίζετε μάλιστα ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη», πρέπει να έχετε υπόψη σας και τα εξής:

Δε ζήτησε άδεια κανείς για να προσευχηθεί γιατί δε χρειάζεται κανείς την άδεια κανενός για να προσευχηθεί, κ. Γκιουνάϊ… ούτε καν από τον Θεό χρειάζεται κανείς άδεια για να προσευχηθεί. Είναι αναφαίρετο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όλων μας να προσευχόμαστε, σε όποιον Θεό, σε όποιον τόπο και όπως θέλουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου