δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Ο Πρόεδρος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ:

Ο Πρόεδρος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά, Κώστας «Gus» Κουτράκος δηλώνει περήφανα:


«Οι Έλληνες των Η.Π.Α. και του Καναδά είναι 100% Έλληνες και αγαπάνε απόλυτα την Ελλάδα».



Στην συνάντηση που είχα με τον κύριο Κώστα «Gus» Κουτράκο συζήτησα μαζί του το έργο και τους στόχους της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά όπως και τους στόχους του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου όπου είναι Αντιπρόεδρος. Επίσης, συζήτησα μαζί του τις σχέσεις των ομογενών με την πατρίδα και με το επίσημο ελληνικό κράτος.

Όπως πολλοί ομογενείς Έλληνες στις ΗΠΑ και αλλού, ο κ. Κουτράκος έφυγε από την Ελλάδα παντρεμένος το 1969 και άρχισε να δουλεύει σε διάφορες χειρονακτικές εργασίες πριν ανοίξει μια επιχείρηση ελαστικών το 1976. Αργότερα, μαζί με τα αδέλφια του, επένδυσε τα χρήματα του σε εστιατόρια και ο ίδιος ασχολήθηκε με αγοραπωλησίες ακινήτων μια και δε γνώριζε τη δουλεία του εστιάτορα. Το 2002 πούλησε το μεσιτικό γραφείο του και συνταξιοδοτήθηκε.

Έκτοτε ο κ. Κουτράκος ασχολείται έντονα με την ομογένεια γενικότερα και ιδιαίτερα με τους συμπατριώτες του από την Λακωνία με τους οποίους είχε μια θεσμική σχέση από το 1974 –για 8 έτη- ως Γραμματέας του Λακωνικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης στο Λόνγκ Άϊλαντ. Αγάπησε την ασχολία αυτή τόσο πολύ ώστε το 1982 έγινε μέλος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά, την οποία έκτοτε υπηρετεί καταλαμβάνοντας όλες τις πιθανές οργανωτικές θέσεις στην Ομοσπονδία. Το 2009 εκλέχθηκε Πρόεδρος με επανεκλογή του και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας στη Λακωνία. Έκπληξη προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι το συνέδριο στη Λακωνία είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλο συνέδριο παρά τις οικονομικές δυσκολίες που συντρέχουν την εποχή αυτή στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ομοσπονδίας, ο κ. Κουτράκος πιστεύει πως θα συνεχίσει η ανοδική της πορεία δεδομένου ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συλλόγων μελών της.

Ο αριθμός των Λακώνων που ζουν στις Η.Π.Α. και τον Καναδά υπολογίζεται τουλάχιστον σε 350,000 –κατά προσέγγιση δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός εφόσον υπάρχουν πλέον Λάκωνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Γεγονός πάντως είναι ότι οι Λακωνικοί Σύλλογοι στις Η.Π.Α. και στον Καναδά είναι 85, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ένα πρόβλημα το οποίο στοχεύει να λύσει ο κ. Κουτράκος στη θητεία του, ως πρόεδρος της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά, είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων, ξεκινώντας με διάφορες ενέργειες οι οποίες θα κάνουν τους κατά μέρους τοπικούς συλλόγους πιο ελκυστικούς για νέους.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών συλλόγων μελών της ομοσπονδίας και τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Καναδά και της πατρίδας, ο κ. Κουτράκος είπε πως υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ των συλλόγων παρ’ όλο που τους μαστίζει το κλασσικό λακωνικό και ελληνικό πρόβλημα της διαμάχης για την ηγεσία.

Ως αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ή ΕΑΕΣ (Hellenic American National Council ή HANC) έχοντας στενή και ουσιαστική συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, κ. Παύλο Κοτρότσιο, δηλώνει πως θέλει να σηκώσει «τα μανίκια ψηλά» και να δουλέψει θέτοντας ως στόχο να «γεμίσει η Αμερική» με ελληνικά σχολεία σε κάθε κατά τόπο σύλλογο. Η ύπαρξη τέτοιων σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας σε περιοχές όπου είναι λίγοι οι Έλληνες και όπου υπάρχουν περισσότεροι «μικτοί γάμοι». Επίσης προσδοκεί σε μία καλύτερη συνεργασία του ΕΑΕΣ με όλες τις ομογενειακές ομοσπονδίες διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «πιο πολύ απ’ όλα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα».

Όσο αφορά την στήριξη αυτής της προσπάθειας από το ελληνικό κράτος, ο κ. Κουτράκος απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως δε περιμένει κάποια ενίσχυση η βοήθεια από το ελληνικό κράτος – ειδικά σε εποχές που αντιμετωπίζει αυτή την τεράστια οικονομική κρίση. Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια προσπάθεια ενεργοποίησης της ομογένειας να επενδύσει στην Ελλάδα και έτσι να την βοηθήσει οικονομικά, ο κ. Κουτράκος απαντά κατηγορηματικά πως δεν ζητήθηκε κάτι τέτοιο από το ελληνικό κράτος παρ’ όλο που υπάρχει η θέληση από τους ομογενείς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ελπίζει πως αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου