δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΛΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ-ΑΝΑΛΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΡΓΟ ΤΑΧΤΣΙΔΗ, Μ.Α.



Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε μετά την επιστροφή σας από το πρόσφατο ταξίδι σας στην Νέα Υόρκη και στην Μασαχουσέτη. Μόλις πληροφορήθηκα για την ίδρυση του ινστιτούτου «European Division Global Diplomatique» στο Κολωνάκι και πιστεύω πως λόγω αυτού θα σας έχουμε για περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Άλλωστε εσείς ταξιδεύετε τόσο ώστε το περιοδικό; «Overseas Affairs» της Κίνας, σας έδωσε τον τίτλο του «Διεθνούς Πρεσβευτή». Παρακαλώ να ενημερώσετε τους αναγνώστες μας για τις δραστηριότητες του «European Division Global Diplomatique».

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Αγαπητέ κύριε Ταχτσίδη, με μεγάλη μου χαρά σας ξαναβλέπω. Το ινστιτούτο «European Division Global Diplomatique» είναι ένα εργαλείο δυναμικής προσέγγισης και ανάλυσης. Θα είναι ένας προσεκτικός παρατηρητής και ιδιαίτερος αναλυτής των ακόλουθων θεμάτων:

1) Διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

2) Αλλαγές πολιτικών και ηγετών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3) Προσαρμογές σε μοντέλα στρατηγικών μελετών στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.

4) Μελέτες μοντέλων και κοινοπραξιών, ενέργειας, διπολικών και τριπολικών δραστηριοτήτων στην μεσόγειο, γνωστό ως «Study models of joint collaboration ventures of double and triple activities within theMediterranean».

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, εκτιμώ πώς οι δραστηριότητες που μας γνωστοποιήσατε είναι αρκετά σημαντικές.

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Ναι, κύριε Ταχτσίδη, είναι ιδιαίτερες, εξειδικευμένες και σημαντικές.

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, ως εξειδικευμένος σύμβουλος και αναλυτής σε θέματα μεταρρυθμίσεων και από τις γνώσεις και εμπειρίες που έχετε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, όπου λάβατε μέρος και σε προγράμματα μεταρρυθμίσεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση και Κίνα, θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι γίνεται τώρα στην παγκόσμια διπλωματία της οικονομίας.

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Μάλιστα, η ερώτηση σας είναι πολύ έγκυρη, έγκαιρη και πολύ σοβαρή. Πιστεύω πως η παγκόσμια οικονομία συμπεριφέρεται σαν ένα τσουνάμι που έχει την δύναμη να καταστρέψει, να ισοπεδώσει και να αφανίσει οικονομικές δυναμικές ολόκληρων κρατών.

Αυτό που θα σας πω είναι αρκετά ενδιαφέρον. Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζιτών. Οι συνέπειες αυτού του σκληρού πολιτικού παιχνιδιού έχουν ως θύμα τους λαούς διαφόρων κρατών του κόσμου. Πιστεύω ότι αρκετές κυβερνήσεις έχουν χάσει αυτήν την μάχη.

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, πως θα μπορούσαν να αλλάξουν οι κανόνες αυτού του απάνθρωπου παιχνιδιού;

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Χρειάζεται άμεσα μια εθνική ενότητα της κυβέρνησης της χώρας, μια στρατηγική συγχώνευση και ανάπτυξη των τραπεζών (Joint Venture). Εδώ υπάρχουν τρία διαφορετικά μοντέλα. Η εθνική κεντρική τράπεζα της εκάστοτε χώρας να κάνει μια πρόβλεψη και, βάσει χρονοδιαγράμματος να εξασφαλίσει το αναγκαίο χρυσό.

Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι η έλξη ξένων επενδύσεων στην εκάστοτε χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει μια έλξη ξένων επενδύσεων βέβαια είναι ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο το οποίο ελαχιστοποιεί την σχετική γραφειοκρατία και την φορολόγηση του επενδυτικού κεφαλαίου.

Παραλλήλως πρέπει να υπάρχουν έτοιμες προμελέτες και έξυπνες επενδυτικές προτάσεις προς τους υποψήφιους ξένους επενδυτές. Επίσης πρέπει να αλλάξει η επικοινωνιακή στρατηγική για την έλξη επενδυτών.

Ένας άλλος τομέας ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί είναι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών ινστιτούτων ερευνών, ενέργειας, τεχνολογίας και έγχρωμων μετάλλων έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύσταση κοινοπραξιών με ξένους επενδυτές.

Ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση είναι οι προτάσεις συνεργασίας στην μεσόγειο που έχει προτείνει το Ισραήλ.

Ένας ακόμα τομέας ο οποίος χρειάζεται οργάνωση και εκσυγχρονισμό είναι τα εργοστάσια παραγωγής εξαγωγίσημων προϊόντων έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη ποιοτικότερης παραγωγής. Αυτό θα προωθούσε και θα διευκόλυνε την εξαγωγή τοπικών προϊόντων.

Μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν σοβαρές μελέτες για την εύρεση των καλύτερων συνθηκών ώστε οι έλληνες και ξένοι εφοπλιστές να προτιμούν την ελληνική σημαία στο ναυτιλιακό τομέα.

Εξίσου σημαντική είναι η δημιουργία ενός νέου τουριστικού μοντέλου για να μπορέσει να υπάρξει μία έλξη περισσότερων τουριστών, επισκεπτών, και συνεδριών. Αυτά τα μοντέλα θα μπορούσαν να φέρουν το όνομα «Γέφυρα τουρισμού-πολιτισμού και εμπορίου» («ενσωματωμένο πακέτο παρουσίασης παγκοσμίως»).


Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, βλέπετε να βαδίζουμε σε εθνικές εκλογές;

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ : Είναι αναγκαίο κακό. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως εθνική ενότητα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ: Πως βλέπετε την Ευρώπη σε σχέση με τις Η.Π.Α.;

Η.Ν.Α.: Παρόλο που η Ευρώπη είναι η γηραιά ήπειρος σε σχέση με την Αμερική, πιστεύω ότι οι Αμερικανοί προηγούνται και κατέχουν έτοιμα μοντέλα στρατηγικής για μια δεκαπενταετία από σήμερα. Επίσης, η Ευρώπη ψάχνεται για να βρει μια νέα ταυτότητα ενσωμάτωσης των μελών κρατών της και τον μηχανισμό λειτουργίας της με πολλές ενστάσεις, εντάσεις, εθνικές, πολιτιστικές, και οικονομικές διαφορές.

Η.Ν.Α.: Πως βλέπετε το δολλάριο σε σχέση με το ευρώ;

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον λόγο τους να κρατούν το δολλάριο σε χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά το ευρώ, πιστεύω ότι είναι το μάρκο της Γερμανίας.

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, ποια είναι η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα;

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ:Είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, βασίζεται σε ένα μοντέλο σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας (peace and cooperation). Παρ’ όλο που η Κίνα κατέχει σήμερα πάνω από 30% των κρατικών μετοχών των Η.Π.Α., υπάρχει μεταξύ τους μία ισορροπία. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι η Κίνα αναπτύσσεται σε πολύ γρηγορότερους ρυθμούς.

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, γνωρίζουμε για τα πολλά ταξίδια που έχετε κάνει στην Κίνα. Αποκτήσατε φίλους και συνεργάτες, και γνωρίζετε αξιωματούχους της κυβέρνησης και διπλωμάτες – πως εκτιμάτε την αγορά της Κίνας;

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Μπορώ να πω ότι η Κίνα είναι μια γιγαντιαία αγορά. Ο πολίτης της Κίνας θεωρείται μεγάλος καταναλωτής. Ιδιαίτερα σε εισαγόμενα προϊόντα, πρωτόγνωρα και ποιοτικά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα προϊόντα επιχειρήσεων όπως McDonalds, K.F.C., Pizza Hut, κ.α. από τις Η.Π.Α., Κρουασαντερί από την Γαλλία, Carrefour, Irish Pub, κ.α. επιχειρήσεων από τον Καναδά και Αυστραλία καταναλώνονται περισσότερο στην Κίνα απ’ ότι στην χώρα προέλευσης των.

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, σε μία από τις διαλέξεις σας, άκουσα ότι οι συνεργάτες σας στην «International Protocol» σκοπεύουν να οργανώσουν μια αποστολή Τουρισμού, Πολιτισμού, Εμπορίου και επενδύσεων, με την συμμετοχή επιλεγμένων Ελλήνων και Ελληνο-αμερικανών επιχειρηματιών με προϊόντα και υπηρεσίες από διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α. για την Κίνα.

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Ναι, βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μάλιστα να απευθύνουν ένα email με μία επιστολή έκφρασης ενδιαφέροντος συμμετοχής στην αποστολή στην Κίνα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dimitrios.psomas@gmail.com ή να με καλέσουν στο +30-698-245-3649

Η.Ν.Α.: Κύριε Ψωμά, σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά για μία συζήτηση γεμάτη με εξειδικευμένες και χρήσιμες πληροφορίες.

ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΨΩΜΆΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Thank you very much!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου