δικηγόρος Καβάλας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Παραποίηση Αλήθειας

του Γιώργου Ταχτσίδη, Μ.Α.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί οφειλόμενη στοιχειώδη αντίδραση στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=3267 και στην παραποίηση των γεγονότων και διαλόγων πού έλαβαν μέρος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2010 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο κ. Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας». Πιστεύω ότι η παραποίηση αυτή αμαυρώνει το λειτούργημα όλων των δεοντολογικά σωστά κινούμενων δημοσιογράφων και συνεισφέρει στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας την οποία όλοι υποχρεούμαστε να δούμε κατάματα.

Ο αρθρογράφος του άρθρου «Ελληνοαμερικανικές "αλχημείες" με φόντο την Αγία Σοφία» γράφει: «Αγνοώντας επιδεικτικά τις κρατικές Αρχές της γειτονικής χώρας που –είτε μας αρέσει είτε όχι – έχουν την ευθύνη προστασίας του Ναού που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αδιαφορώντας προκλητικά για την Κανονική εκκλησιαστική Αρχή που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο – γιατί όπως ισχυρίζεται ο Πατριάρχης είναι «όμηρος» (sic!)- αλλά και την δισχιλιετή παράδοση και τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας».

Αγαπητέ αρθρογράφε, δεν “ισχυρίζεται” ο κ. Σπύρου πως ο πατριάρχης είναι όμηρος της τουρκικής κυβέρνησης. To ομολογεί ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μία συνέντευξη του, λέγοντας ότι δε νιώθει ευπρόσδεκτος (λέει μάλιστα πως τον σταυρώνουν κάθε μέρα) στη Τουρκία παρ’ όλο που ο ίδιος είναι τούρκος υπήκοος (http://www.cbsnews.com/stories/2009/12/17/60minutes/main5990390.shtml). Ο κύριος Σπύρου αδιαφορεί για την υποτιθέμενη εξουσία των τουρκικών αρχών σε ότι αφορά την λειτουργία της Αγίας Σοφίας γιατί πολύ απλά «κατάκτηση δε σημαίνει ιδιοκτησία» όπως έχει κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πολλές φορές (βλέπε την υπόθεση ιδιοκτησία της κυρίας Λοϊζίδου της οποίας δικηγόρος είναι ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης - ένας από τους νομικούς συμβούλους του κ. Σπύρου).

Επίσης, ο αρθρογράφος σας χαρακτήρισε ως «αδέσποτους» τους ιερείς που θα συνοδεύσουν τον κύριο Σπύρου και θα τελέσουν την λειτουργία στην Αγία Σοφία, δείχνοντας έτσι την ασέβεια του προς την θρησκεία μας και προκαλώντας την αντίδραση πολλών παρευρισκομένων πιστών. Βέβαια, την απερίσκεπτη και προσβλητική φράση «αδέσποτος παπάς» την περιγράφει στο άρθρο του ως «παπά αγνώστου ταυτότητας και προελεύσεως». Δυστυχώς για τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αρθρογράφος δε γνωρίζει ποιος είναι ο ιερέας δε καθιστά τον ιερέα ή τους ιερείς αγνώστου ταυτότητας, απλά καταδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος δε δημοσιογραφεί αλλά κουτσομπολεύει.

Μια άλλη ένδειξη άγνοιας των λόγων για τους οποίους ο κύριος Σπύρου καταβάλλει την προσπάθεια να οργανώσει αυτό το ιστορικό ταξίδι στην πόλη για να λειτουργήσει η μητέρα όλων των ορθοδόξων ναών ως βασιλικός ναός της ορθοδοξίας, είναι το γεγονός ότι αποδέχεται πως «θρησκευτικά μνημεία υπάγονται στην ευθύνη προστασίας και συντήρησης των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Πολιτισμού», οι οποίες υπηρεσίες όμως δεν παρέχονται από το τουρκικό κράτος παρ’ όλο που χρηματοδοτείται από την «UNESCO» για την διατήρηση πολιτισμικών μνημείων πράγμα το οποίο είναι η Αγία Σοφία… δεν είναι μουσείο... δεν είναι τζαμί… είτε το θέλει ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου άρθρου είτε όχι, δόξα τω θεώ υπάρχουν ακόμα πιστοί Ορθόδοξοι οι οποίοι βλέπουν τον ναό ως βασιλικό ναό της Ορθοδοξίας…

Το να αποκαλεί τους πιστούς που θέλουν να συνοδεύσουν και να υποστηρίξουν τον κ. Σπύρου «εθνικιστές» υποστηρίζοντας ότι «βρήκαν τώρα την ευκαιρία να κρυφτούν πίσω από την πρωτοβουλία του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού για να ικανοποιήσουν τις εθνικιστικές τους αναζητήσεις» υποδεικνύει ότι μάλλον ο ίδιος είναι υπερεθνικιστής, αφού φαίνεται ενοχλημένος από την «υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου εθνικότητας ή χρώματος» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σπύρου.

Η προδιάθεση του αρθρογράφου (αυτόβουλη ή διατεταγμένη;) να επιχειρήσει ανεπιτυχώς να απαξιώσει τον κ. Κρις Σπύρου και την προσπάθειά του να επαναφέρει την Αγία Σοφία στον ρόλο τον οποίο είχε όταν ανεγέρθηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για περίπου χίλια χρόνια πριν την κατακτήσουν, λεηλατήσουν και βεβηλώσουν οι Οθωμανοί, καταφαίνεται από το γεγονός ότι τον αποκαλεί «πολιτευτή». Ένας άνθρωπος, όπως ο Κρις Σπύρου, που κέρδισε 19 εκλογικές μάχες, που διετέλεσε για χρόνια Γερουσιαστής στην πολιτεία Νιού Χαμσάιρ, που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμσάιρ, που εκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιού Χαμσάιρ, που έφτασε στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα που έφθασε ποτέ Αμερικανός πολίτης ελληνικής καταγωγής μη γεννημένος στην Αμερική, στην διεκδίκηση του αξιώματος του Κυβερνήτη, έτσι για να σταχυολογήσουμε μερικά, μόνον, στοιχεία από την 40χρονη πλούσια πολιτική του καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ασφαλώς και είναι πολιτικός ηγέτης.

Θα προτείναμε, μάλιστα, στο Google να ανοίξει ειδικό «παράθυρο» ώστε να χωρέσουν όλες οι θετικές αναφορές στο όνομα του κ. Κρις Σπύρου που υπάρχουν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο, με το οποίο φαίνεται να μην έχει καλές ερευνητικές σχέσεις ο αρθρογράφος σας παρά το ότι υποτίθεται πως δημοσιογραφεί

Το γεγονός ότι ο αρθρογράφος σας παρουσιάζει περιορισμένη ικανότητα κατανόησης των δηλώσεων του κ. Σπύρου διαφαίνεται από το ότι ο δημοσιογράφος λέει πως ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι «η δική μου θρησκεία μου επιτρέπει να συμπροσευχηθώ μαζί του και θα ήμουν εκεί». Η αλήθεια είναι πως, απαντώντας σε δική μου ερώτηση για το αν επιτρέπεται ένας μουσουλμάνος να συμπροσεύχεται με χριστιανούς, ο κύριος Σπύρου απάντησε πως έχει μελετήσει το κοράνι και τις διδασκαλίες του Μωάμεθ και διάβασε πως σε μια «Χαντίθ» του ο Μωάμεθ λέει πως η μουσουλμάνοι πρέπει να σέβονται την Χριστιανική πίστη, τους πιστούς και τις εκκλησίες τους.

Έχει γίνει αυτό από τις Τουρκικές αρχές; Όχι. Αρκετά δε περιμέναμε; Αρκετά χρόνια δεν ήμασταν απλά αμέτοχοι παρατηρητές; Σέβομαι την κάθε άποψη ή φοβία του αρθρογράφου του εν λόγω άρθρου. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθήσει ή να υποστηρίξει τον κύριο Σπύρου και την ενορία του αλλά δεν υπάρχει και κάποιος λόγος να σταυρώνει ο οποιοσδήποτε τον κύριο Σπύρου επειδή προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρο όλων μας και επειδή δεν αρέσκεται απλά στο να περιμένει και να παραποιεί την πραγματικότητα όπως κάποιοι άλλοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου