δικηγόρος Καβάλας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Ειδήσεων 17 Οκτωβρίου 2011 στον City International, FM 106.1

Καλημέρα Χρήστο, καλημέρα αγαπητοί ακροατές, Από σήμερα θα γίνονται πιο ορατές οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού στις αποκαλούμενες από τον πρωθυπουργό θετικές και συμφέρουσες για τον λαό πολιτικές που χαράζει η Τρόικα μέσω του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος – δυστυχώς – φαίνεται να έχει όλο και περισσότερο έναν ρόλο διαχειριστή/συντονιστή παρά έναν ρόλο του ηγέτη· όπως θα υπέθετε κανείς κρίνοντας τον μόνο από το όνομα του. Οι εργαζόμενοι και μη όλο και περισσότερων κλάδων εργασίας προχωρούν από σήμερα σε απεργίες και στάσεις εργασίας αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αναλυτικά λοιπόν απεργούν σήμερα:

  • Οι εφοριακοί θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.
  • Σε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Οκτωβρίου προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
  • Δεμένα από τις 17 έως τις 19 του μηνός θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, λόγω απεργίας της ΠΝΟ και ΠΕΜΕΝ.
  • 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων στις 18 Οκτωβρίου.
  • Συνεχίζεται έως τις 21 Οκτωβρίου η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ.
  • Συνεχίζεται έως την Τρίτη η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
  • Σε πανελλαδική αποχή οι δικηγόροι μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
  • Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
  • Σε θέσεις μάχης βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι προχωρούν σε στάσεις εργασίας και απεργία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα ο σύλλογος υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Οι εφοριακοί προχωρούν σε δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και σε τρεις 48ωρες απεργίες από τις 18 έως και τις 23 Οκτωβρίου.
  • Στην απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν… για πόσο καιρό ακόμα θα θεωρεί ο Πρωθυπουργός μας και τα αφεντικά του από την Τρόικα ή απ’ οπουδήποτε αλλού ότι τα επιστημονικά αβάσιμα και νομικά αντισυνταγματικά τους μέτρα είναι καλά για τον Ελληνικό λαό; Πόσο ακόμα φαντάζεται ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα αντέξει ο Ελληνικός λαός την αδικία των μέτρων που του διατάζει η Τρόικα να επιβάλει στον ελληνικό λαό;

Οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ελλάδας για λογαριασμό της Τροϊκα δεν προβληματίζει όμως μόνο τον ελληνικό λαό αλλά διχάζει και το κυβερνόν κόμμα. Συνεπώς, ξεκινά για την κυβέρνηση άλλη μία δύσκολη εβδομάδα καθώς την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει τις γνωστές τεράστιες αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το πολυνομοσχέδιο, που εισάγει την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο, αλλά και τις νέες φορολογικές κλίμακες, συναντά μεγάλες αντιστάσεις, οι οποίες κορυφώνονται με την 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη και δεκάδες άλλες απεργίες τις οποίες δε μπορούμε να αναφέρουμε όλες οι οποίες όμως καταδεικνύουν τον κοινωνικό αναβρασμό.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση βιώνει την επανάληψη ενός θρίλερ που έχει ξαναζήσει σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες τον τελευταίο καιρό, με «πράσινους» βουλευτές να απειλούν είτε με «όχι» στην ψηφοφορία στη Βουλή είτε και με παραίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή θα λειτουργεί ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων και όλοι οι υπουργοί θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση.

Παράλληλα, η αστυνομία αποκτά βαρύνοντα ρόλο, καθώς τής έχει ανατεθεί να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να επεμβαίνει σε περιπτώσεις που θίγεται το δημόσιο συμφέρον και να μην δοθεί η εντύπωση ότι το κράτος έχει παραλύσει.

Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με όλη την κοινωνία, τόσο εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όσο και εξαιτίας όλων των εισπρακτικών μέτρων που έρχονται πιο μπροστά, προκαλούν ταραχή στους κόλπους της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η κρίση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την κριτική που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών. Αντιμέτωπος με τα «πυρά» των βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση με μια φράση: «Αν είμαστε τόσο αναποτελεσματικοί, τότε ρίξτε μας» είπε.

Αν και το έργο έχει παιχτεί ήδη αρκετές φορές σε άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, κανείς δεν ξέρει αυτή τη φορά πού μπορεί να οδηγήσει και τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που σήμερα μετρά δύναμη 154 εδρών.

Πάντως, ο βουλευτής Θ.Ρομπόπουλος έχει δηλώσει ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ της παραίτησης και της ανεξαρτητοποίησης, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.

Θεωρώ πως η βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση που προχώρησαν, παραδείγματος χάριν χθες οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης – η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης – τονίζοντας ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση οφείλει «χωρίς καμία καθυστέρηση» να σπάσει τα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «δώσουν ενωμένοι» τις μάχες. «Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε» τονίζουν.

Χρήστο, εφόσον διάβασες εσύ όλο το κείμενο αυτού του «Μανιφέστου κομματικής αλληλεγγύης» θα το χαρακτήριζα εγώ, θα αναφερθώ εγώ μόνο σε ορισμένα σημεία του κειμένου και θα εκφράσω τις απόψεις μου για αυτά. Οι τρεις υπουργοί αποδίδουν την κοινή τους παρέμβαση στις αρμοδιότητές τους, «που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου» όπου καταγράφονται τα φαινόμενα που στιγματίζουν με το κείμενό τους. Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως: «Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους»… αυτό ίσως θα έπρεπε να το πιστέψουν ίσως οι ίδιοι οι οποίοι καλούν τον λαό να συμφωνήσουν σε μέτρα τα οποία είναι επιστημονικά παράλογα και νομικά αντισυνταγματικά.

Οι τρεις τονίζουν επίσης ότι «στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, συναθροίζονται πολλές προϋπάρχουσες 'υπο–κρίσεις', με βασικότερη όλων το συντεχνιασμό και την εκτεταμένη, αλλά και ιδιότυπη, ανομία, σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωή» και καταδικάζουν την «ωμή επιβολή του κορπορατισμού, όπως εκφραζόταν μέσα από την πρακτική δυναμικών μειοψηφιών» σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζονταν στο παρελθόν και που -όπως σημειώνουν- συνεχίζει να εκφράζεται ακόμη και σήμερα, υπό τις συνθήκες της κρίσης. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω εγώ, προσωπικά, πως θα μπορούσε να πει κάποιος πως το ίδιο ισχύει για τους τρείς πολιτικούς
· ότι δηλαδή αυτοί είναι οι οποίοι ωμά επιβάλλουν τις συντεχνιακές πολιτικές ξένων συμφερόντων… όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και 60-70 χρόνια για να φέρουν τη χώρα εδώ που είναι. Γιατί λοιπόν να πληρώσει ο Ελληνικός λαός και οι επόμενες 2-3 γενιές Ελλήνων για συντεχνιακά λάθη που έγιναν από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επίσης αναφέρουν ότι: «Η διακοπή της λειτουργίας του κράτους, στις πιο ευαίσθητες πτυχές του, αποτελεί απόπειρα άμεσης επιδείνωσης των συνθηκών και υπονόμευση του αγώνα που διεξάγει η χώρα και οι πολίτες της. Αυτή την ακύρωση του κράτους και των προσπαθειών της χώρας, στις σημερινές τραγικές περιστάσεις, δεν πρέπει να την επιτρέψουμε». Μα, «αγαπητοί κύριοι» – θα έλεγα εγώ και πιστεύω πολλοί από τους ακροατές – «το διεφθαρμένο κράτος το οποίο αντιπροσωπεύει και προωθεί εδώ και πολλά χρόνια ξένα συμφέροντα είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει και εσείς, αγαπητοί βουλευτές, είστε υποχρεωμένοι να αλλάξετε οτιδήποτε απαιτούν οι ψηφοφόροι σας να αλλάξετε. Δεν έχετε εξουσία πάνω στον λαό… είστε αντιπρόσωποι του λαού και των συμφερόντων του.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινείς πρέπει όμως να αναφέρω ότι στην δήλωση τους οι βουλευτές παραδέχονται ότι «Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι! Ήρθε, όμως, τώρα η ώρα της πληρωμής αλόγιστων 'κατακτήσεων' και αλόγιστων εκλογικών νικών, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης». Οι τρεις επίσης εκτιμούν ότι «η βουβή κοινωνία και οι φορείς των κρατικών λειτουργιών που έκαναν πως δεν βλέπουν, πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν» συμπληρώνοντας:

«Μια κοινωνία που αγωνιά και αναζητεί δημιουργικές διεξόδους από την κρίση, προφανώς και δεν μπορεί να τα φορτώνει όλα στην αστυνομία και τους εισαγγελείς. Καμιά εισαγγελική ή αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική αυτενέργεια [...] Δίχως τη στήριξη των πολιτών η λειτουργία του κράτους θα συκοφαντηθεί ως αυταρχική και, πάντως, θα έχει περιορισμένη αποδοτικότητα. Και δίχως το κράτος και τις λειτουργίες του, η κοινωνία των πολιτών δεν θα είχε νόημα, όποια γνώμη κι αν πλειοψηφούσε σε αυτήν». Οπότε, θα έλεγα εγώ, προσαρμόστε τις πολιτικές σας έτσι ώστε να συμφέρουν επιτέλους τον ελληνικό λαό για να δικαιολογείται το δικαίωμα να τον κυβερνάτε… απλά πράγματα.

Αφού, τέλος, υπογραμμίζουν τις καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο που «μας ταλαιπώρησαν και δεν υπάρχει πια καμία πολυτέλεια να τις ανεχτούμε» καταλήγουν: «Οφείλουμε να είμαστε όλοι αποφασισμένοι για να σπάσουμε τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, όλα ή έστω τα περισσότερα μεταπολιτευτικά κακώς κείμενα και, οπωσδήποτε, τις λογικές που φέρνουν την Ελληνική Δημοκρατία να φαίνεται και να είναι αδύναμη. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να υποχωρούμε». Ναι κάντε το αλλά με μέτρα τα οποία στέκουν επιστημονικά, είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τα οποία επιτρέπουν τον λαό να ζει χωρίς να υποφέρει.

Βενιζέλος: Θετική πρωτοβουλία

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει την κίνηση ως «Θετική πρωτοβουλία», σημειώνοντας ότι με τους τρεις «ανήκουμε στην ίδια γενιά, έχουμε κοινές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και δίνουμε έναν κοινό συλλογικό αγώνα».

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα γίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις 12:30 σήμερα, κατά την έναρξη μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας, με βασικούς άξονες τις κινητοποιήσεις, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τη σύνοδο του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου